‘Financiën had noodwet liggen om ING in één klap te nationaliseren’

De zogenaamde 'dealing room' van ING in Amsterdam, gefotografeerd in november van dit jaar. Foto NRC / Rien Zilvold

Het ministerie van Financiën heeft begin 2009 een geheime wet voorbereid die ervoor moest zorgen dat ING in één keer volledig genationaliseerd kon worden. Dat zei oud-topambtenaar Ronald Gerritse vanmiddag tegen de parlementaire enquêtecommissie De Wit.

In februari 2009 werd in het diepste geheim overleg gevoerd over de verschillende opties die de Nederlandse staat had om het noodlijdende ING te redden. Een van de opties was het door middel van een noodwet in één klap volledig nationaliseren van ING. Volgens onze verslaggever Erik van der Walle, die bij het verhoor van Gerritse aanwezig was, was dit de “laatste optie” die de staat zou willen, omdat deze optie zeer riskant zou zijn geweest. “ING had toen een balanstotaal van ongeveer 1400 miljard, terwijl het Nederlandse BBP ongeveer 600 miljard is”, aldus Van der Walle.

‘Noodwet zou direct worden doorgestuurd naar koningin Beatrix’

Pikant aan het plan voor de ING-noodwet is dat de wet in het geheim voor advies aan de Raad van State is voorgelegd. De wet lag klaar en zou vanwege de haast en de vertrouwelijkheid van de redding van ING direct naar koningin Beatrix zijn doorgestuurd. In het geval dat ING genationaliseerd zou moeten worden, hadden de Kamers op hele korte termijn moeten instemmen.

Het drastische reddingsplan voor ING was in februari 2009 aan de orde omdat de beurswaarde van ING in die periode tot een schamele 15 miljard euro was gedaald. Ook had de staat ING een aantal maanden eerder, in oktober 2008, al tien miljard euro aan staatssteun gegeven.

    • Pim van den Dool