Europese beurzen veren op na maatregelen centrale banken

Traders are pictured at their desks in front of the DAX board at the Frankfurt stock exchange November 30, 2011. REUTERS/Remote/Amanda Andersen (GERMANY - Tags: BUSINESS)
Traders are pictured at their desks in front of the DAX board at the Frankfurt stock exchange November 30, 2011. REUTERS/Remote/Amanda Andersen (GERMANY - Tags: BUSINESS)

Beleggers op de financiële markten in Europa hebben vandaag zeer positief gereageerd op de gecoördineerde actie van centrale banken. Ook het bericht dat Chinese banken in de toekomst meer geld beschikbaar voor leningen hebben, zorgden voor een positieve stemming op de beurzen.

De beurzen sloten vandaag af met flinke winstcijfers. Milaan noteerde bij het aflopen van de beursdag een plus van 4,39 procent, Parijs met 4,22 procent, Londen 3,16 procent en Frankfurt zelfs een plus van 4,98 procent. In Amsterdam sloot de AEX af met een winst van 4,03 procent op 299,13.

Vandaag verklaarde de Europese Centrale Bank (ECB) dat de prijs voor dollarleningen per aanstaande maandag met de helft wordt verlaagd om te voorkomen dat het interbancaire systeem vastloopt. Daarnaast kondigden de centrale banken de noodmaatregel aan om sneller en gemakkelijker valuta uit te wisselen.

Ook ontwikkelingen in Azië zorgden ervoor dat positief gestemd waren. De Chinese centrale bank liet vandaag weten dat Chinese banken een minder hoog percentage van hun kapitaal bij de centrale bank hoeven te stallen, waardoor zij een groter gedeelte van hun geld beschikbaar hebben om uit te lenen.

    • Dirk Wijnand de Jong