IMF gevraagd noodfonds te versterken - omvang niet duidelijk

ECB-topman Draghi (links) in gesprek met de Italiaanse premier Monti (rechts) voorafgaand aan de vergadering van de eurogroep in Brussel. Foto AFP / John Thys

De precieze omvang van het Europese noodfonds blijft ook na de nachtelijke vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden onduidelijk. Afgelopen nacht werd bekend dat de eurolanden het IMF om steun gaan vragen voor het noodfonds.

De voorzitter van de eurogroep, de Luxemburgse premier Juncker, meent dat het IMF door middel van nieuwe leningen de vuurkracht van het steunfonds EFSF kan versterken. De ministers zullen het IMF daarom vragen om “intensievere samenwerking”.

Juncker zei vannacht ook dat “op een aantal fronten belangrijke stappen zijn genomen”. Naast de hulpvraag aan het IMF werden de ministers het ook eens over de verzekering op staatsobligaties van kwakkelende landen. Met deze verzekering van de eerste twintig tot dertig procent moet het voor deze landen makkelijker worden om geld uit de markt te halen. Dit was een van de eerder aangekondigde maatregelen om de sterkte van het noodfonds te verhogen zonder extra geld bij te storten.

In oktober zeiden de euroministers dat de slagkracht van het Europees noodfonds zou worden verhoogd tot duizend miljard euro. Hoe en of dat gaat lukken blijft echter onduidelijk. De topman van het EFSF, Klaus Regling, zei na afloop van het overleg dat het fonds zal groeien “afhankelijk van vraag en aanbod in de markt”. “Maar het wordt meer dan groot genoeg om de directe financiële problemen in Europa te dragen”, verzekerde Regling.

Minister De Jager was minder vaag. Hij zei na afloop van de gesprekken dat er vanuit de markt minder aanbod was dan waar de leiders op hadden gerekend. “Het zal moeilijk zijn om iets te bereiken wat in de buurt komt van een biljoen euro. Misschien redden we de helft”, aldus De Jager.

‘Versterken Europese noodfonds uitgelopen op totale mislukking’

Dat de eurolanden nu bij het IMF moeten aankloppen voor steun kan gezien worden als de “totale mislukking” van het noodfonds, zegt onze economieredacteur Egbert Kalse:

“De baas van het EFSF, Regling, is de afgelopen weken naar China en de andere BRICS-landen geweest om deze te vragen om geld te storten of garanties te geven voor het noodfonds. Die wilden dat niet omdat ze het EFSF een te vaag vehikel vinden. De oplossing via het IMF is uiteindelijk een zwaktebod, omdat Europa nu bewijst de problemen niet zelf te kunnen oplossen. In dat opzicht is het versterken van het noodfonds op een totale mislukking uitgelopen.”

De nieuwe oplossing via het IMF zou als volgt kunnen werken, legt Kalse uit:

“De Europese landen, en eventueel ook de BRICS-landen, storten nu geld aan het IMF, in de hoop dat het IMF daar extra geld bij doet. Als de Europese landen zelf garanties hadden gegeven voor het noodfonds, was onduidelijk geweest wat er van dat bedrag overblijft omdat de kredietwaardigheid van een aantal landen als Frankrijk onder druk staat. Dat zou weer de kredietstatus van het noodfonds zelf in gevaar brengen. Met deze constructie via het IMF is het risico op dat laatste weggenomen.”

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Pim van den Dool