Espresso met Herman Cain

De Republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, Herman Cain, is opnieuw in opspraak.

Foto AP / Pablo Martinez Monsivais

Campagne

De Republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, Herman Cain, is opnieuw in opspraak. Hij zou dertien jaar lang een buitenechtelijke relatie hebben gehad met de nu 46-jarige Ginger White. ‘Here we go again,’ zegt de oud-pizzabakker. ‘Dit is de vijfde vrouw die zich meldt. Ik word er een beetje moe van.’ Ik bied de Republikeinse kandidaat een dubbele espresso aan. ‘Gelukkig is er wel vooruitgang,’ zegt Cain. ‘Het gaat om verondersteld gedrag tussen volwassenen met wederzijds goedvinden in plaats van seksuele intimidatie.’ Dus de campagne gaat gewoon door? Herman Cain knikt. ‘Ik stop pas als vrouwen zich melden met kinderen van mij.’ Hij neemt een slokje espresso. ‘Of door mij misbruikte kinderen van die vrouwen. Dan natuurlijk ook.’

Eerder kwam de Republikeinse kandidaat in het nieuws door te zeggen dat de Talibaan in Libië actief zijn. ‘Here we go again,’ zegt Herman Cain en hij neemt een slokje espresso. ‘Okay, Libië. Dat is een land.’ Hij staart een moment naar zijn espressokopje. ‘Een land in Afrika. In Noord-Afrika. Toch?’ Ik knik. ‘Even voor de zekerheid,’ zegt Cain. ‘Zodat we niet over twee verschillende Libiën praten.’ Het Libië dat is bevrijd van Gaddafi, bevestig ik. ‘En ik heb gezegd dat de Talibaan daar actief is?’ Ik knik nogmaals. ‘En dat is niet zo? Heb ik gelijk?’ Ik knik weer. ‘De Talibaan zitten namelijk in Syrië.’ Ik beweeg mijn hoofd niet. ‘Toch?’

    • Ernest van der Kwast