Eenhapstaart

Dag allerbeste en geachte Sint. Ik hoop dat ’t niet onvergeeflijk vindt. Maar dit jaar ga ik stilletjes uw feestje voorbij. Geen borstplaat geen taaipop, geen noten voor mij. Het was namelijk niet een erg vrolijk jaaren daarom voelt het nu onnatuurlijk en raarom op 5 december grootscheeps uit te gaan pakkenmet cadeaus, marsepein en snoepjes in zakken.’t Zit zo, mijn vader, de beste rijmpiet aller tijdenkwam in de herfst onverwacht te overlijden en zonder hem zie ik op tegen die zo feestelijke dagen ik hoop daar uw begrip voor te mogen vragen. Gelukkig bent u, Sint, onsterfelijk en van alle tijdenvolgend jaar beloof ik uw verjaarsfeest niet te vermijdendan ben ik weer grootscheeps van de partij met cadeaus en surprises en wat dies meer zij dit jaar slechts een bescheiden familiair samenzijnen ook de hapjes hou ik dit jaar liever klein (doch fijn).

Taartjes met makreel en mierikswortel (Voor ongeveer 15 eenhaps-taartjes)

100 gr zelfrijzend bakmeel

400 gr aardappels

30 gr boter

twee eetlepels dikke yoghurt

verse mierikswortel

2 eetlepels crème fraîche

1 eetlepel mayonaise

citroen

gerookte makreelfilet

veldsla

Kook de aardappelen en maak er met de boter, de yoghurt en wat zout en peper puree van. Doe het gezeefde bakmeel erbij, meng en kneed alles even goed en vorm er kleine balletjes van. Leg deze op een met bakpapier bedekt bakblik en druk ze plat. Hou voor eenhapstaartjes het formaat van een poffer aan en een dikte van 1 centimeter. Zet ze een half uur in de oven (180 graden). Draai de koekjes halverwege om, zodat ze aan beide zijden goudbruin worden.

Maak de room niet te lang van tevoren, want mierikswortel verliest (snel) z’n smaak. Haal de schil van de wortel en rasp hem fijn. Begin met ongeveer twee eetlepels geraspte mierikswortel, u kunt altijd – naar smaak – meer toevoegen. Sprenkel er flink citroensap over en roer de crème fraîche en de mayonaise erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Mocht u geen verse mierikswortel kunnen krijgen, gebruik dan een paar theelepels uit een potje. Beleg de aardappelkoekjes als ze een beetje zijn afgekoeld met een plukje veldsla, leg er een stukje gerookte makreel op en tot slot een dotje mierikswortel-room.

Roos Ouwehand

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert.

    • Roos Ouwehand