Duitsland: grenscamera’s in strijd met vrije verkeer tussen landen

Filevorming vanuit de A2 richting ring Amsterdam Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 071108
Filevorming vanuit de A2 richting ring Amsterdam Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 071108 Via camera's hoopt de marechaussee verdachte voertuigen te kunnen vinden. Foto NRC / Maurice Boyer

Nederland heeft zich de ergernis van de oosterburen op de hals gehaald door camera’s bij grensovergangen op te hangen. Volgens de NOS meent Duitsland dat die in strijd zijn met het vrije verkeer tussen landen.

Nu gaat het nog altijd om een proef, maar in januari volgend jaar wil de marechaussee bij 15 grensovergangen camera’s plaatsen om het grensoverschrijdende verkeer te monitoren. Wanneer op basis van het type auto of de kentekenplaat blijkt dat een voertuig verdacht is, wordt een signaal naar de marechaussee verstuurd.

De NOS meldt dat Duitsland heeft geklaagd bij de Europese Commissie omdat het meent dat de cameracontroles in strijd zijn met het vrije verkeer tussen landen. Het ministerie van Immigratie en Asiel sprak vorige week in reactie op het verzoek van EU-commissaris Cecilia Malmström tot opheldering dat deze acties onder de bevoegdheden van de marechaussee vallen.

Lees hier meer de voor- en nadelen van het grenscontrolesysteem.

    • Dirk Wijnand de Jong