Droogste novembermaand ooit gemeten

Foto NRC / Vincent Mentzel

De afgelopen maand was de droogste novembermaand sinds de officiële neerslagregistratie in 1906 begon, meldt de NOS. Gemiddeld over Nederland gemeten had november slechts 9 millimeter regen.

Gemiddeld valt in november zo’n 82 millimeter regen. Het oude droogterecord voor november stamt van 1920 toen gemiddeld 11 millimeter regen viel.

Het KNMI voorspelde vorige week al dat deze maand de droogste novembermaand ooit gemeten zou kunnen worden. Die droogte hebben we volgens het KNMI hier aan te danken:

De extreem geringe hoeveelheid neerslag van de afgelopen weken is het gevolg van een langlevend hogedrukgebied boven het oosten van Europa en de hiermee samenhangende zuidoostelijke droge wind boven het westen van Europa. Een dergelijke blokkade is in deze tijd van het jaar vrij uitzonderlijk.

Volgens het KNMI is de droogte van de afgelopen weken waarschijnlijk geen symptoom van de klimaatverandering door het versterkte broeikaseffect.

Door de droogte is het waterpeil in de Rijn bij Lobith gedaald tot bijna 6 meter 90, een laagterecord. Ook boeren kampen met problemen door de droogte.

Overigens begint de decembermaand naar verwachting met vrij veel regen.

Eerder schreven verschillende media dat op 5 december een storm boven ons land zou komen met orkaankracht. Volgens metereologen van Weeronline is die kans echter zeer klein. “De potentie voor de storm is aanwezig, maar het scenario wordt waarschijnlijk geen werkelijkheid.”

    • David Haakman