Coach zonder Fabris kan medailles wel vergeten

Italy speed skating team coach Gianni Romme, of the Netherlands, during the speed skating men's 5000m event, at the European Speedskating Championships, in Collalbo, Italy, Friday, Jan. 7, 2011. (AP Photo/Antonio Calanni)
Italy speed skating team coach Gianni Romme, of the Netherlands, during the speed skating men's 5000m event, at the European Speedskating Championships, in Collalbo, Italy, Friday, Jan. 7, 2011. (AP Photo/Antonio Calanni) AP

N a successen als coach van Anni Friesinger werd Gianni Romme vorig jaar bondscoach van Italië. Het doel was helder: strijden om de medailles op de ploegachtervolging in Sotsji 2014. Tot zijn kopman Enrico Fabris na de eerste wereldbekerwedstrijden van dit seizoen abrupt stopte.

Had je de beslissing verwacht?

„Ik zag al langer dat er dingen aan de hand waren, dat Enrico woelend rondliep. Maar de beslissing nemen om de handdoek in de ring te gooien is niet eenvoudig. Je moet aan jezelf durven toegeven dat je er klaar mee bent.”

Flashback naar je eigen afscheid, begin november 2006?

„Bij mezelf heeft de beslissing om te stoppen anderhalf jaar geduurd. Je komt als topsporter in een proces waarin je superambitieus wordt. Dan bereik je het hoogst haalbare. Dat is Enrico gelukt, dat is mij gelukt. Je kunt dat niveau een tijdje vasthouden. Maar ergens begint de lijn naar beneden te lopen. Trainen blijft leuk. Het leven als topsporter, dat kon ik nog makkelijk opbrengen. Maar de wedstrijd, waar iedereen naar je kijkt, wordt steeds meer een last in plaats van een uitdaging. Dan wordt het zwaar.”

Waarom werd je zo boos op Fabris na zijn dramatische (laatste) 1.500 meter in Tsjeljabinsk?

„Als coach probeer je soms truken uit te halen, dat was vorig seizoen al regelmatig zo met Enrico. Ik zag het heilige vuur niet meer, wel veel twijfels. Zo’n grote atleet zien worstelen is helemaal niet leuk. Dat hij hard moet trainen, weet hij zelf ook wel. Enrico kon juist enorm afzien. Als coach kun je niet veel meer doen dan ondersteunen of prikkelen. Je moet uitgaan van de realiteit. Enrico is nu ook niet zielig of zo. Ik ben juist blij voor hem dat het duidelijk is. Voor mij als coach is het meer balen.”

Wat blijft er over van de Italiaanse ploeg zonder Fabris?

„Na het eerste jaar was het doel duidelijk: de ploegachtervolging bij de Spelen in Sotsji. Na het goud in Turijn blijft dat onderdeel iets speciaals in het Italiaanse schaatsen, dus dan denk je aan strijden om de medailles. Zonder Fabris is dat onmogelijk. Hij was de voortrekker van de ploeg. Een schaatser van zijn kaliber is er maar eens in de zoveel jaar. Het doel kan nu hooguit zijn om met een jeugdige ploeg de Spelen te halen.”

Biedt dat voldoende uitdaging?

„Het is lullig om een ingezet proces nu al te moeten veranderen. Maar ik heb het nog steeds naar mijn zin in Italië. Ik ben geen opgever. Met Stefano Donagrandi en Ippolito Sanfratello hebben we een goed begeleidingsteam. En er zijn best talenten.”

Wie gaan er komend weekeinde opvallen in Thialf?

„Zo snel gaat dat niet. Maar Mirko Nenzi heeft goed gereden bij de eerste wereldbekerwedstrijden. Daarachter komt een jongen als Fabio Francolini, onthoud die naam. Topper in het inlinen, kan een goede schaatser worden. Ook bij de meisjes komt er talent aan. Het heeft alleen even tijd nodig.”

Maarten Scholten

    • Maarten Scholten