Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Clinton arriveert in Birma voor historisch bezoek

Clinton arriveerde vanochtend in de nieuwe hoofdstad van Birma, Naypyidaw. Foto AFP / Saul Loeb

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton is vanochtend in Birma aangekomen voor een historisch bezoek. Het is voor het eerst in meer dan vijftig jaar dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken het lang geïsoleerde land bezoekt.

Clinton arriveerde vanochtend per vliegtuig in de nieuwe hoofdstad van Birma, Naypyidaw. Ze voert vandaag gesprekken met verschillende Birmese regeringsfunctionarissen en ontmoet later vandaag oppositieleider Aung San Suu Kyi. De winnares van de Nobelprijs voor de Vrede zet zich al decennia in voor meer democratie in Birma en kondigde onlangs aan verkiezingen niet langer te boycotten en mee te willen dingen naar een zetel in het parlement.

Verenigde Staten zien ‘flikkeringen van progressie’ in Birma

Het bezoek van Clinton kan gezien worden als blijk van Amerikaans vertrouwen in de door het Birmese regime beloofde hervormingen. Clinton zei vanochtend voor aankomst in Birma dat zij “wij en vele andere landen hoopvol zijn over de flikkeringen van progressie” en sprak de hoop uit dat het Birmese volk van de politieke en economische hervormingen zal profiteren.

De VS en Birma hadden jarenlang bijzonder weinig diplomatieke betrekkingen vanwege het gebrek aan democratie en de beroerde mensenrechtensituatie in het land. Het land werd decennialang op brute wijze geregeerd door een militaire junta, maar die deed vorig jaar een stapje terug met het uitschrijven van verkiezingen. Hoewel de nieuwe regering opnieuw bestaat uit voormalige juntaleiders, heeft Birma een aantal belangrijke hervormingen doorgevoerd, zoals aanpassing van de kieswet.