buzz

(FILES) -- A file photo taken on July 6, 2009 shows Real Madrid's Portuguese player Cristiano Ronaldo gesturing while giving a press conference after his official presentation at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid. An Italian court on November 23, 2011 ruled that George Clooney and Cristiano Ronaldo could be called as witnesses in ex-prime minister Silvio Berlusconi's trial for having sex with an underage prostitute. Lawyers for Berlusconi want the Hollywood hearthrob and Real Madrid football star to help defend their client from charges of paying for sex with a then 17-year-old girl and then abusing his powers to get her freed from custody. AFP PHOTO / DANI POZO AFP

George Clooney en bunga bunga

George Clooney staat op de voorlopige lijst van 214 getuigen in het proces tegen de Italiaanse ex-premier Sivio Berlusconi. Datzelfde geld voor Real Madrid-ster Christiano Ronaldo. Beide zouden aanwezig zijn geweest bij bunga bunga-feestjes aan het Comomeer, waar Clooney een villa heeft. Berlusconi staat terecht wegens misbruik van het Marokkaanse escortmeisje Karima El Mahroug, ofwel Ruby. Zij beweert in een afgeluisterde gesprek dat ze een nacht met de Portugese voetballer doorbracht – hij ontkent – en bij een diner met Clooney was. Clooney verklaarde vorige maand in Time Magazine dat hij Berlusconi heeft ontmoet om te lobbyen voor Dafur. Het werd, zo verklaarde Clooney cryptisch, „een van de meest verbazingwekkende avonden van mijn leven”. Berlusconi zou hem een bed hebben getoond dat hij van Poetin had gekregen, maar Clooney zegt dat hij voor de bunga bunga de villa uitging. De zaak begint op 2 december.

Twilight epileptisch?

Ooit belandden er zevenhonderd Japanse tieners in het ziekenhuis door de effecten in Pokemon, nu is het Twilight: Breaking Dawn, Part One. In Amerika is ongerustheid ontstaan omdat de film epileptische aanvallen veroorzaakt. In een scène waarin heldin Bella van een vampierkind bevalt, kreeg Brandon Gephart in Roseville, California, stuiptrekkingen en ademhalingsproblemen. In Mormonenhoofdstad Salt Lake City raakte eveneens een man buiten westen. De scène bevat licht stroboscopische effecten in zwart, wit en rood die wellicht fotosensitieve epilepsie veroorzaken.

Bankier van het verzet

Producenten Alain de Levita en Sytze van der Laan, onlangs weggestuurd als directeur van de Filmacademie, willen een film maken over de Zaanse bankier Walraven (Wally) van Hall (1906-1945), die tijdens de Tweede Wereldoorlog de naam van ‘bankier van het verzet’ kreeg. Hij financierde verzetsacties door De Nederlandsche Bank voor zo’n tien miljoen gulden op te lichten, en werd op 12 februari 145 geëxecuteerd in Haarlem. Zijn broer Gijs werd later burgemeester van Amsterdam. Wally van Hall heeft sinds september een eigen standbeeld op het Frederiksplein. Rutger Hauer wilde zijn verhaal al eerder regisseren, maar zijn Changing Fortunes kwam niet van de grond. In-Soo Productions en Fu Works maakte vorige week bekend een vierdelige dramaserie te willen maken over een ander verzetsstrijder: de Surinamer Anton de Kom (1898-1945), omgekomen in het Duitse kamp Sandbostel.

Pokerwinst

Acteur Toby Maguire, bekend als Spider-Man, betaalt 80.000 dollar om te voorkomen dat hij 311.000 dollar aan pokerwinst moet terugbetalen. Maguire had dat bedrag gewonnen van financier Brad Ruderman tijdens illegale pokermarathons in luxe hotels in Los Angeles. Ruderman zit inmiddels een straf van tien jaar uit omdat hij investeerders 25 miljoen dollar afhandig maakte, ondermeer om 5,2 miljoen aan pokerschulden af te betalen. Zijn slachtoffers eisten Maguires illegale pokerwinst daarom terug. Volgens bronnen zouden Maguires vrienden Ben Affleck, Matt Damon en Leonardo DiCaprio ook hebben meegepokerd.

Oscar voor komedies

Regisseur en producer Judd Apatow (Knocked Up, Funny People) wil een aparte Oscar voor komedie. De Academy neigt nu tot zwaar drama: Apatow twittert deze week dat het „hooguit vijf keer in een ziljoen jaar voorkomt dat een komedie beste film wint.” De Golden Globes kent een aparte prijs voor komedie/musical, volgens critici vooral om nog meer sterren op het prijzengala te kunnen uitnodigen. Shakespeare in Love won de Oscar in 1999, maar was eerder licht drama dan komedie.

Hollywood

Robert de Hoog, hoofdrolspeler van Nova Zembla, gaat het ook proberen: doorbreken in Hollywood. In Sp!ts zegt de 23-jarige acteur, in januari mogelijk te zien in een bijrolletje in Steven Spielbergs War Horse, een jaar naar Los Angeles te gaan. En lukt het hem daar niet, dan komt hij gewoon terug.