‘Britten halen diplomaten terug na aanval op ambassade Teheran’

Iraanse demonstranten op het hek van de Britse ambassade in Teheran. Foto AP / Vahid Salemi

Groot-Brittannïë haalt al zijn diplomatieke personeel terug uit Iran na de aanval van gisteren op de Britse ambassade in Teheran. Dat melden de BBC en persbureau Reuters op gezag van diplomatieke bronnen.

De BBC spreekt van “onbevestigde berichten” over een eerste groep diplomaten die vanochtend al op het vliegveld van Teheran gearriveerd zijn om naar Dubai te vliegen. Tegenover Reuters bevestigt een Britse functionaris dat een deel van het diplomatieke personeel Iran inderdaad gaat verlaten. Meer details over de terugtrekking zijn op dit moment nog niet bekend.

De Britse premier Cameron waarschuwde Iran eerder al wel dat de bestorming van de Britse ambassade “serieuze gevolgen” zou hebben. Hij noemde de aanval door fundamentalistische studenten “weerzinwekkend en onverdedigbaar”.

Bij de bestorming werden ramen ingeslagen en benzinebommen gegooid. Ook werd de Britse vlag werd van het gebouw gehaald en verbrand en zouden documenten in brand zijn gestoken door de demonstrerende studenten. Aanleiding voor de bestorming waren vermoedelijk de zware sancties die Groot-Brittannië Iran oplegde naar aanleiding van het nucleaire programma van de islamitische republiek.

Onze correspondent Thomas Erdbrink zei gisteren tegen de NOS dat de bestorming van de ambassade een georkestreerde actie van het Iraanse regime was:

“Dit kwam absoluut niet uit de lucht vallen, want er gebeurt hier niets zonder toestemming van de Iraanse leiders. De actie van vandaag was georkestreerd door mensen binnen het regime die willen dat Iran geen relaties meer heeft met het Westen.”

    • Pim van den Dool