Groot-Brittannië zet alle Iraanse diplomaten het land uit - ‘logische stap’

Iraanse demonstranten op het hek van de Britse ambassade in Teheran. Foto AP / Vahid Salemi

Groot-Brittannië wil dat alle Iraanse diplomaten het land binnen 48 uur verlaten na de aanval van gisteren op de Britse ambassade in Teheran. De Iraanse ambassade in Londen wordt per direct gesloten, heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague vanmiddag gezegd.

Hague kondigde daarnaast aan dat Groot-Brittannïë al zijn diplomatieke personeel - 24 man - terughaalt uit Iran. De Britse ambassade in het land wordt gesloten. De Britse minister benadrukte dat het niet de volledige relaties met Iran verbreekt.

Update 16.05 uur: Zojuist werd bekend dat Duitsland zijn ambassadeur heeft teruggeroepen uit Teheran na de “onacceptabele” bestorming. Vanochtend werd al bekend dat Noorwegen zijn ambassade in Iran sluit. Volgens minister Uri Rosenthal is er momenteel geen reden om maatregelen te treffen rond de Nederlandse ambassade in Teheran.

Update 16.54: Italië heeft het terugtrekken van zijn ambassadeur in Teheran momenteel in beraad. Het wil van de Iraanse ambassadeur in Italië garanties krijgen dat de veiligheid gewaarborgd blijft.

Bij de bestorming van de Britse ambassade werden ramen ingeslagen en benzinebommen gegooid. Ook werd de Britse vlag van het gebouw gehaald en verbrand en zouden documenten in brand zijn gestoken door de demonstrerende studenten. Aanleiding voor de bestorming waren vermoedelijk de zware sancties die Groot-Brittannië Iran oplegde naar aanleiding van het nucleaire programma van de islamitische republiek.

Hague in een verklaring:

“Als een land het ons onmogelijk maakt op hun grondgebied te opereren, dan kan het land niet verwachten dat het hier een ambassade heeft.”

Britse stap niet onverwacht

Volgens Carolien Roelants, Midden-Oostendeskundige van NRC, komt de Britse stap niet onverwacht.

“De bestorming van de Britse ambassade is een ernstige schending van alle internationale normen. Dat je als land vervolgens maatregelen neemt is logisch.”

Deur blijft op kleine kier

Diplomatiek redacteur Juurd Eijsvoogel van NRC zegt dat deze Britse reactie lijkt op de zwaarste vorm, maar is dat niet het geval.

“Hague heeft duidelijk gezegd dat ze niet alle relaties verbreken en dus laten ze de deur op een kleine kier. Er blijft enige ruimte over opnieuw iets op te bouwen.”

Roelants en Eijsvoogel benadrukken dat Groot-Brittannië er ook alle belang bij heeft om de relaties niet volledig te verbreken. Roelants:

“Iran zorgt met zijn nucleaire programma voor een internationaal probleem. Groot-Brittannië heeft dan ook niets aan een totaal isolement en ze kunnen de banden niet overlaten aan de Chinezen en Russen.”

    • David Haakman