Britse ambassade in Iran bestormd door betogers

EDITORS' NOTE: Reuters and other foreign media are subject to Iranian restrictions on leaving the office to report, film or take pictures in Tehran. Iranian protesters shout slogans as one of the protesters climbs over the gate of the British embassy in Tehran November 29, 2011. Iranian protesters stormed two British Embassy compounds in Tehran on Tuesday, smashing windows, hurling petrol bombs and burning the British flag in a protest against sanctions imposed by Britain, live Iranian television showed. REUTERS/Raheb Homavandi (IRAN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
EDITORS' NOTE: Reuters and other foreign media are subject to Iranian restrictions on leaving the office to report, film or take pictures in Tehran. Iranian protesters shout slogans as one of the protesters climbs over the gate of the British embassy in Tehran November 29, 2011. Iranian protesters stormed two British Embassy compounds in Tehran on Tuesday, smashing windows, hurling petrol bombs and burning the British flag in a protest against sanctions imposed by Britain, live Iranian television showed. REUTERS/Raheb Homavandi (IRAN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) REUTERS

De relatie tussen het Westen en Iran bereikt een nieuw dieptepunt.

Iran heeft gisteren zijn internationale isolement verdiept door de bestorming door betogers van de Britse ambassade en de residentie van de Britse ambassadeur in Teheran. De Iraanse regering heeft haar spijt betuigd voor „onaanvaardbaar gedrag door een klein aantal betogers, in weerwil van inspanningen van de politie”, maar de Britse regering is razend. De bestorming volgde op de afkondiging van harde Britse sancties tegen Iran wegens zijn omstreden nucleaire programma.

De Iraanse regering heeft conform internationale verdragen de plicht ambassades te beschermen. De Britse ambassade is in het verleden vaak doelwit geweest van boze betogers, maar oproerpolitie hield de demonstranten altijd weg van de ambassade. Het is nauwelijks denkbaar dat de politie zich dit keer heeft laten verrassen, omdat in het huidige repressieve politieke klimaat dit soort demonstraties altijd vooraf met de autoriteiten is gecoördineerd. Bovendien kondigde de studenten-Baseej, de militante groep die de bestorming uitvoerde, maandag openlijk aan dat ze de „Ambassade van de Oude Vos” wilde bezetten. Zondag verscheen een artikel in de pers waarin werd verwezen naar de bezetting van de Amerikaanse ambassade in 1979/1980.

Volgens Iraanse persbureaus haalden de militante studenten de Britse vlag neer, verbrandden ze hem en hesen ze de Iraanse vlag. Er zouden „geheime documenten” zijn meegenomen en schade zijn aangericht. Ook zijn er berichten dat een tijdlang zes ambassademedewerkers zijn gegijzeld. De Britse regering heeft Britten in Iran geadviseerd binnen te blijven.

De relatie tussen Iran en Groot-Brittannië is van oudsher problematisch wegens Britse bemoeienis met Iraanse zaken en vice versa, zoals het Iraanse doodvonnis tegen de Britse schrijver Salman Rushdie. De spanningen liepen de afgelopen weken op na publicatie van een rapport van het Internationale Atoomenergie Agentschap met harde aanwijzingen dat Iran een kernwapen ontwikkelt. Iran noemde dat volstrekt ongefundeerd.

Maar de Britse regering kondigde negen dagen geleden eenzijdig nieuwe sancties tegen Iran af. Zo gelastte de regering alle Britse financiële instellingen zaken met Iraanse banken, inclusief de Centrale Bank, te staken.

De Iraanse woede kwam enkele dagen later naar buiten met de aanvaarding van een wetsvoorstel door het parlement om de betrekkingen met Groot-Brittannië te verlagen. De ambassadeur zou moeten vertrekken. Sommige parlementsleden scandeerden „Dood aan Groot-Brittannië”.

Al voor dit incident stond vast dat de EU morgen bijeenkomt over verscherping van de sancties tegen Iran. Ook Rusland, dat vaak Irans kant kiest, kwam gisteren direct met een veroordeling van de bestorming.

    • Carolien Roelants