Bommengooier moet kiezen

None

Duivelse dilemma’s 1: DronesNed. 2, 22.55 - 23.45 uur

Het is allemaal fictie, maar het lijkt verdomde echt. Een Nederlandse luchtmachtmajoor bombardeert elke dag doelen in Afghanistan. Niet vanaf 15.000 voet boven de Hindu Kush, maar vanuit een afgesloten container op een Nederlandse luchtmachtbasis. Majoor Victor Doomen (call sign: Fruity) is een ‘operator’ van een UAV, een Unmanned Aerial Vehicle. Met zijn onbemande vliegtuigje levert hij luchtsteun aan NAVO-troepen in Afghanistan. Aan het einde van de dag rijdt hij gewoon naar huis in zijn oude Volvo.

„Hoe was je dag vandaag?”, vraagt zijn vrouw hem elke avond. „Gewoon”, zegt de majoor Doomen dan. „Just another day at the office.”

Zoals gezegd: de missies van majoor Doomen zijn verzonnen. De Nederlandse luchtmacht beschikt niet over Reapers waarmee je lasergeleide bommen kunt afwerpen op Talibaanstrijders. Maar in de korte film Drone van regisseur Jaap van Heusden lijkt het allemaal heel aannemelijk, door het realistische script en omdat er op luchtmachtlocaties is gedraaid. Drone is het eerste deel van het Human-vierluik Duivelse dilemma’s, dat een indruk wil geven van de morele problemen waar mensen voor komen te staan als ze moeten kiezen tussen twee kwaden. In het geval van majoor Doomen moet die keuze in een split second worden gemaakt: drukt hij op het rode knopje op zijn joystick of niet?

Steven Derix

    • Steven Derix