Birdy vond niche in de pop

Pop

Birdy

Jasmine Van den Bogaerde, Birdy. ***

De vijftienjarige Jasmine Van den Bogaerde, uit Engeland, heeft de laatste tijd succes met een onverwachte niche in de popmuziek. Onder de naam Birdy zingt Van den Bogaerde (achternicht van acteur Dirk Bogarde) covers van min of meer obscure liedjes van niet al te bekende muzikanten, zoals The Naked and Famous, Fleet Foxes en Francis and the Lights.

Zo is, dankzij haar hit met zijn nummer ‘Skinny Love’, de Amerikaanse zanger Bon Iver nu een ‘bekende’ naam. Haar versie van dit liedje is meisjesachtig, puur en onschuldiger dan het vertwijfelde origineel – maar ondanks haar leeftijd krachtiger. Haar stem is hoog en galmend, soms op een Keltische manier, maar kan ook bescheiden zijn. Het is een lieftallige stem die bekoort door helderheid. Ze interpreteert een liedje als ‘Shelter’ – van The XX – als een ballade in de weidse stijl van Adele.

De meeste nummers worden door een enkele piano ondersteund, waardoor ze vaak als folkzangeres wordt aangemerkt, maar andere liedjes zijn geheimzinnig gearrangeerd met spookachtig gefluister en flarden geluid. In ‘White Winter Hymn’ van Fleet Foxes blijft ze achter bij het prachtige, veelstemmige origineel. Daar is haar stem te licht.

HESTER CARVALHO

    • Hester Carvalho