Centrale banken nemen maatregelen tegen schuldencrisis - ‘smeerolie in het systeem’

De Franse minister van Financiën Francois Baroin (links) met het hoofd van de ECB, Mario Draghi.
De Franse minister van Financiën Francois Baroin (links) met het hoofd van de ECB, Mario Draghi. Foto AFP / John Thys

In een gecoördineerde actie van centrale banken is vandaag besloten dat de prijs voor dollarleningen verlaagd wordt om zo te voorkomen dat het interbancaire systeem vastloopt. De beurzen reageerden verheugd.

De prijs van de zogeheten dollar swaps wordt met de helft verlaagd per aanstaande maandag. De maatregel geldt tot 1 februari 2013. Daarnaast brachten de centrale banken naar buiten dat ze als noodmaatregel extra bilaterale afspraken hebben gemaakt om sneller en gemakkelijker valuta te kunnen uitwisselen.

De actie is aangekondigd door de Europese Centrale Bank, The Federal Reserve, The Bank of Canada, the Bank of England, the Bank of Japan en de Zwitserse nationale bank.

Dit is bedoeld als “smeerolie in het financiële systeem”, legt economieredacteur Melle Garschagen uit:

“Het moet voorkomen dat banken onderling niet meer aan elkaar durven uitlenen, zoals tijdens de vorige crisis in 2008. De centrale banken garanderen nu dat het altijd mogelijk is om aan liquiditeit te komen. Als een Europese bank dollars nodig heeft om aan zijn verplichtingen te voldoen en die niet meer bij andere banken kan lenen, wordt het makkelijker en goedkoper om het via de ECB te krijgen. In 2008 liep de geldmarkt op deze manier vast - met de kredietcrisis als gevolg. Dat willen ze nu voorkomen door deze maatregel een jaar lang in te stellen. Dit soort gecoördineerde maatregelen laat zien dat de nood hoog is.”

De Europese beurzen staan vandaag allemaal meerdere procenten in de plus (de AEX noteert rond 15:00 3,35 procent winst). Ook aan de andere kant van de oceaan schoot de beurs omhoog: De Dow Jones opende vanmiddag met een winst van 2,75 procent.

De positieve stemming heeft met de verklaring van de ECB te maken, maar ook met wat de Chinese centrale bank vandaag naar buiten bracht: Chinese banken hoeven een minder hoog percentage van hun kapitaal bij de centrale bank te stallen. Dat betekent dat een groter gedeelte van hun geld vrij is om uit te lenen.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Peter Zantingh