Atsma (CDA) wil ganzen bij Schiphol vergassen

Het aantal ganzen bij de luchthaven is sinds 2008 bijna verdubbeld.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) vindt dat ganzen die het vliegverkeer in gevaar brengen, moeten kunnen worden vergast. Hij wil zo snel mogelijk toestemming vragen van Brussel. Dat zei hij gisteren in een reactie op een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

In het rapport staat dat de vliegveiligheid in gevaar is door de sterke toename van het aantal vogels rond Schiphol. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu moet volgens de raad daarom maatregelen nemen om het risico op botsingen met vogels op korte termijn terug te dringen. Het vergassen van ganzen ligt echter gevoelig in de Tweede Kamer.

Aanleiding voor het onderzoek was een noodlanding die een vliegtuig in juni vorig jaar moest maken na een botsing met een groep ganzen. Volgens Atsma geeft dit incident aan dat de groeiende ganzenpopulatie een probleem is dat moet worden opgelost. „Ik wil met klem benadrukken dat we de mogelijkheid om ganzen te vergassen als aanvullende maatregel nodig hebben.”

De maatregelen die tot nu toe zijn genomen, zoals het verjagen van vogels en het bewerken van nesten, blijken onvoldoende, zegt Atsma. „In de directe omgeving van Schiphol is sinds 2008 het aantal ganzen bijna verdubbeld.” (Novum)