AT5 in bezit AVRO, Parool en RTV NH

AVRO, RTV Noord-Holland en Het Parool willen het Amsterdamse televisiebedrijf AT5 per juli 2012 overnemen. De beide publieke omroepen en het Amsterdamse dagblad hebben daarvoor gisteren een plan gepresenteerd. Wethouder Carolien Gehrels (Media, PvdA) noemt het een „kansrijk scenario” en bespreekt het dinsdag in het college.

Twintig mensen van de nieuwsredactie van AT5 zouden mee verhuizen, de rest van de 53 arbeidsplaatsen verdwijnt. De redactie moet in het oude Filmmuseum in het Vondelpark komen, waar de AVRO ook voor zichzelf een filiaal wil openen. Doordat de nieuwe eigenaren hun eigen tv-faciliteiten kunnen gebruiken voor het AT5 Nieuws, kan de gemeentelijke subsidie omlaag van 4,2 miljoen naar 2,8 miljoen euro per jaar.

AT5 zou daarmee ophouden te bestaan als zelfstandig bedrijf. De nieuwe eigenaren beginnen een nieuwe bv die van de zendgemachtigde koepelstichting SALTO de subsidie, de productieovereenkomst en de merknaam AT5 moet krijgen. Daarmee wordt de gemeente op afstand geplaatst, zoals gewenst. Het Commissariaat voor de Media wil deze privaat/publieke constructie eerst onderzoeken alvorens zij haar toestemming geeft.

Onder degenen die hun baan verliezen is directeur Ton F. van Dijk. Hij trad in februari aan om het noodlijdende AT5 te redden en beschouwt zijn missie als geslaagd: „Wrang dat er zoveel medewerkers uitmoeten, onder wie ikzelf. Maar we behouden wel een nieuwszender die AT5 heet.”