Zware kritiek geuit op bestuurscultuur FNV

Gebrek aan individueel leiderschap en intern organisatievermogen veroorzaakten de crisis binnen de FNV. Dat staat in een verkennende analyse die de opmaat lijkt naar een definitieve breuk bij de vakcentrale.

De bestuurscrisis waarin de vakcentrale FNV zich bevindt is vooral een gevolg van gebrek aan individueel leiderschap en intern organisatievermogen. Die analyse is gemaakt door de twee ‘informateurs’, PvdA-prominent Han Noten en voormalig SER-voorzitter Herman Wijffels.

Zij werden vorige maand door de FNV als ‘verkenners’ aangesteld om de bestuurscrisis binnen de vakcentrale te bezweren. De twee hebben hun conclusies de afgelopen weken besproken met de belangrijkste FNV-voorzitters. Het eindrapport van Wijffels en Noten wordt binnen een week verwacht. De conclusies van de twee verkenners lijkt de opmaat naar een breuk in de FNV.

Wijffels en Noten hebben zich volgens direct betrokkenen niet uitgesproken over de positie van FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Maar intern wordt wel aangenomen dat de conclusies over het ontbreken van individueel leiderschap haar positie niet verbetert.

Reden voor de interne onenigheid binnen de FNV was de besluitvorming over het pensioenakkoord, eerder dit jaar. Uit de analyse van Wijffels en Noten blijkt dat de Federatieraad, het hoogste orgaan van de FNV, onvoldoende functioneert. De Federatieraad is volgens hen ook niet meer in staat om noodzakelijke vernieuwingen binnen de structuur van de vakcentrale door te voeren. (NRC)