Zorggroep Zeist vraagt uitstel van betaling

De antroposofische zorggroep Zonnehuizen uit Zeist heeft gisteren uitstel van betaling aangevraagd. De instelling, die zich veel bezighoudt met jeugdzorg, heeft een schuld van 20 miljoen euro. Na verschillende fusies verloor het bestuur de controle over de organisatie. Zonnehuizen is een middelgrote zorginstelling met een omzet van ruim negentig miljoen euro.

De groep biedt zorg aan ruim 2.500 kinderen en volwassenen. Het interim-bestuur zoekt nu naar manieren om die zorg veilig te stellen. Op de speciale scholen van de groep zitten 800 kinderen. Daarnaast geeft Zonnehuizen therapieën aan mensen met gedrags- en psychiatrische problemen en zorg aan verstandelijk gehandicapten. De zorg is gebaseerd op de filosofie van de Oostenrijker Rudolf Steiner die uitgaat van het goede in mensen. De organisatie telt circa 2.000 personeelsleden. Zij worden gevraagd door te werken zolang de bewindvoerder de toekomst van de groep bestudeert. Tot het eind van het jaar krijgen zij in elk geval hun salaris.

Bestuursvoorzitter Frans Broekhuizen is dit voorjaar opgestapt, samen met de raad van toezicht. In juni trad Charles Laurey aan als interim-bestuurder. Hij bereidt juridische stappen voor om „de kwestie van de aansprakelijkheid” aan de orde te stellen. „Iedereen wil begrijpen hoe het zover is gekomen”, zegt hij. De toenmalige bestuurders zouden de organisatie niet aan hebben gekund. De Inspectie voor de Gezondheidszorg moest afdelingen sluiten. Laurey werd ook aangesteld bij Meavita, toen deze zorggigant door fusies in geldnood kwam.

De interim-bestuurder van Zonnehuizen had gehoopt surseance van betaling te kunnen voorkomen. Hij was in gesprek met zorgondernemer Loek Winter en jeugdzorginstelling LSG-Rentray die belangstelling hebben voor een overname van Zonnehuizen. „We haalden het helaas niet om op tijd een plan bij de banken in te dienen”, zegt Laurey. Hij hoopt dat de bewindvoerder de overname alsnog een kans geeft. Wanneer er geen enkel zicht meer is op de aflossing van de schulden, dreigt faillissement.