Zijn peuken op straat slecht voor milieu?

Thomas Boot uit Utrecht zit vol „brandende vragen” over de talloze sigarettenpeuken op straat. Vergaan ze of worden ze opgeruimd? En is het schadelijk voor het milieu?

Grote milieuorganisaties als Milieudefensie en Stichting Natuur en Milieu weten het niet. „We richten onze focus al een tijd niet meer op zwerfafval”, zegt een woordvoerder van de laatste. Maar Hans van Dijk van Milieucentraal wil wel even in de cijfers duiken en weet daarna te melden dat Nederlanders jaarlijks zo’n 10 miljard sigarettenpeuken op straat gooien. Het zijn maar kleine dingetjes natuurlijk, zegt hij, dus omgerekend in kilo’s valt het wel mee. Het duurt ongeveer twee jaar voordat een peuk is afgebroken. Ter vergelijking: deze krant heeft daarvoor een paar dagen tot een half jaar nodig, en een plastic flesje dat in de schaduw ligt tien jaar. Zwerfafval, waar sigarettenpeuken onderdeel van zijn, is volgens Van Dijk niet direct schadelijk voor het milieu. „Een veel groter probleem zijn de andere afvalstromen. Er moeten heel grote hoeveelheden huisvuil verwerkt worden. Namelijk 550 kilo per persoon per jaar.” De belangrijkste reden dat zwerfafval niet heel belastend is voor het milieu, is dat er in Nederland zo consequent wordt schoongemaakt. Van Dijk: „Maar al die rondslingerende peuken zijn wel een overlastprobleem. Mensen storen zich eraan.”

Mensen zoals Kinga Kollar, bijvoorbeeld. Zij werkt voor Roteb, een Rotterdamse reinigingsdienst. Roteb heeft een hekel aan sigarettenpeuken op straat. Daarom deelde de dienst vorig jaar mobiele asbakjes uit in het centrum van Rotterdam. Het was de tijd dat er niet meer in horeca gerookt mocht worden en de schoonmakers van Roteb een toename van sigarettenpeuken op straat constateerden. Nu is de reinigingsdienst van plan om ‘peukendopers’ – er is nog geen officiële naam voor – te monteren aan de Rotterdamse prullenbakken.

Kollar weet niet hoeveel peuken er door de bezemwagens van Roteb worden opgeveegd maar wel dat het er heel erg veel zijn. „En we maken natuurlijk niet elke vierkante centimeter schoon. Alle peuken die zich niet op onze route bevinden, blijven gewoon liggen. Het blijft raar dat wij het moeten opnemen tegen rokers die te lui zijn om hun sigarettenpeuken op te ruimen.”

Anne Dohmen

    • Anne Dohmen