Youssou N'Dour wil Senegalese politiek in

Zanger Youssou N’Dour is een nationale held in Senegal. Hij heeft een hekel aan de klasseverschillen in zijn land en wijdt zich vanaf januari volledig aan de politiek.

None

Hij was amper twaalf toen hij voor het eerst op een podium stond. Tien jaar later richtte hij de groep op die zijn reputatie als populairste zanger van Senegal voorgoed zou verankeren. Youssou N’Dour was er vroeg bij. En zelfs nu, op 52-jarige leeftijd, is hij veel jonger dan president Abdoulaye Wade, de man die hij met zijn aankondiging de politiek in te gaan de stuipen op het lijf heeft gejaagd. Als Youssou N’Dour meedoet aan de presidentsverkiezingen in februari, kan hij winnen. De onvrede over de 85-jarige Wade is nog nooit zo groot geweest. Maar het is niet duidelijk of N’Dour ook echt van plan is zich kandidaat te stellen. Dit weekend zei de zanger alleen dat hij al zijn concerten in januari opschort om zich aan de politiek te wijden. „Het is alsof er tegenwoordig twee versies van Senegal bestaan, een Senegal van de onderklasse en een Senegal van de elite”, zei N’Dour. „Ik houd me bezig met het Senegal van de onderklasse.”

N’Dour is in Senegal een nationale held. Met zijn band Étoile de Dakar creëerde hij een muziekstijl die de lokale muziekscene nog steeds overheerst en inmiddels als typisch Senegalees wordt beschouwd: mbalax, een mengeling van traditionele ritmes en invloeden uit Cubaanse salsa. Duetten met buitenlandse popsterren maakten hem ook in het Westen beroemd, en hij zette zich in voor allerlei goede doelen, variërend van Amnesty International tot UNICEF. In de ogen van veel Senegalezen heeft Youssou N’Dour hun land op de kaart gezet. Thuis is zijn gedrag, op geruchten over één buitenechtelijke affaire na, onbesproken.

Het regime van Wade krijgt in N’Dour dan ook een geduchte tegenstander. Maar de oude vos Wade zag de bui al hangen. Toen N’Dour in 2008 naast zijn eigen krant ook een eigen televisiezender wilde oprichten, moest hij eerst aantonen dat de zender niet gefinancierd zou worden met ‘buitenlands geld’. Het duurde ruim twee jaar voordat hij een vergunning kreeg. Eerder dit jaar zei N’Dour dat hij „niet overtuigd” was dat Wade het recht had zich in februari kandidaat te stellen, een uitspraak waarmee hij publiekelijk de kant koos van het anti-Wade kamp. Wade heeft al twee ambtstermijnen achter de rug en zou met pensioen moeten gaan als hij de afgelopen jaren niet voortdurend aan de grondwet had gesleuteld. N’Dours aankondiging heeft niet alleen Wade, maar ook de verdeelde oppositie opgeschrikt. En misschien is dat vooral zijn bedoeling.

    • Pauline Bax