VN: misdaden tegen de menselijkheid in Syrië

Syrische veiligheidsdiensten begaan stelselmatig misdaden tegen de menselijkheid bij het neerslaan van anti-regeringsprotesten. Dit staat in een rapport van de VN-mensenrechtenraad dat gisteren is gepresenteerd.

Volgens de VN worden burgers, waaronder kinderen, gemarteld, seksueel misbruikt en vermoord. Syrië beweert gewapende bendes te bestrijden. Sinds het uitbreken van de protesten in maart zijn vermoedelijk meer dan 3.500 mensen omgekomen. De VN baseren zich op interviews met 223 slachtoffers, ooggetuigen en gedeserteerde Syrische soldaten. De onderzoekers kregen geen toegang tot het land.

Syrië veroordeelde gisteren de zondag ingestelde economische sancties van de Arabische Liga. Minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Mouallem sprak tijdens een persconferentie van een „economische oorlog” tegen Damascus. Op de staatstelevisie waren beelden te zien van een massabetoging in de Syrische hoofdstad tegen de sancties door aanhangers van president Bashar al-Assad. (BBC)