VN: leger Syrië doodt kinderen

Syrische troepen hebben systematisch misdrijven tegen de menselijkheid begaan bij hun optreden tegen demonstranten tegen het regime van president Bashar al-Assad. Dat hebben onderzoekers van de Verenigde Naties geconstateerd. Het rapport van een commissie van de Mensenrechtenraad komt te midden van toenemende internationale druk op Assad zijn tanks uit de steden terug te trekken.

Volgens het VN-rapport hebben regeringstroepen ten minste 256 kinderen – onder de leeftijd van 18 jaar – gedood tussen half maart, toen de opstand tegen het regime begon, en begin deze maand. Sommigen van hen waren doodgefolterd. „Talrijke getuigenissen geven aan dat jongens aan seksuele foltering zijn onderworpen in gevangenissen in aanwezigheid van volwassen mannen”, aldus het rapport.

Het rapport is opgesteld door onafhankelijke experts die niet in Syrië zijn toegelaten. Ze zijn tot hun conclusies gekomen op basis van gesprekken met 223 slachtoffers en getuigen, onder wie deserteurs uit de Syrische strijdkrachten en andere veiligheidsdiensten. De voorzitter van de commissie, de Braziliaanse hoogleraar Sergio Pinheiro, zei gisteren over „zeer solide bewijsmateriaal” te beschikken.

In het rapport wordt een ex-militair geciteerd die zei te hebben meegemaakt dat een officier in de stad Latakia een tweejarig meisje doodschoot met de verklaring dat ze nu geen demonstrant zou kunnen worden. Volgens VN-schattingen zijn tot dusverre naar schatting 3.500 mensen door geweld om het leven gekomen. De regering zegt dat meer dan 1.000 militairen en agenten zijn gedood door gewapende groepen onder de oppositie.

Na de sancties van de Arabische Liga tegen Syrië lieten de Verenigde Staten en Duitsland gisteren weten dat het tijd is om de discussie in de VN-Veiligheidsraad te hervatten over een veroordeling van het overheidsgeweld in Syrië. Een eerdere poging werd begin oktober geblokkeerd door een veto van China en Rusland.

Rusland liet vandaag weten te zijn gekant tegen een wapenembargo tegen Syrië, onder andere omdat de oppositie ook wapens uit het buitenland krijgt. Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei op een persconferentie ook dat het tijd wordt op te houden Damascus met ultimata te bestoken. (Reuters, AP, AFP)