Verordening voor transport orka Morgan

Verwacht wordt dat er bij de verhuizing van de orka demonstraties zullen plaatsvinden.

Wegens het transport van orka Morgan heeft de burgemeester van Harderwijk een noodverordening ingesteld. Die maakt het de politie gemakkelijker eventuele actievoerders op de route te verwijderen. Burgemeester John Berends zei op Radio 1 dat hij een veilig transport van de orka wil garanderen. Het is volgens hem nooit goed in te schatten of er demonstraties bij het transport zullen zijn. Wanneer de orka vertrekt, wordt niet bekendgemaakt om te voorkomen dat dit moment wordt aangegrepen voor een protest. Vorige week bepaalde de rechtbank van Amsterdam dat Morgan zo snel mogelijk naar dierenpark Loro Parque op Tenerife moet. Dierenrechtenactivisten eisten dat het orkavrouwtje zou worden vrijgelaten in de open zee. (Novum)