Van der Sloot claimt miljoenen van Chili

De wegens moord in Peru gedetineerde Joran van der Sloot eist tien miljoen dollar (7,5 miljoen euro) schadevergoeding van de Chileense staat. Hij vindt dat Chili rechtsregels overtrad toen dit land hem vorig jaar uitzette naar Peru. Van der Sloot heeft tegenover de Peruaanse politie bekend dat hij op 30 mei vorig jaar in een hotelkamer in Lima de 21-jarige Stephany Flores heeft vermoord. Van der Sloot vluchtte daarna over de zuidgrens naar Chili. Daar werd hij na een paar dagen aangehouden en uitgezet naar buurland Peru. Volgens documenten die in bezit zijn van een Peruaanse televisiezender is Van der Sloot een procedure begonnen bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens. Hij verwijt Chili onder meer dat hij geen advocaat mocht raadplegen toen hij werd aangehouden. Het proces tegen Van der Sloot in Peru begint op vrijdag 6 januari. (NRC)