Uitgelicht

Film

Lili et le baobab (Chantal Richard, 2006, Frankrijk). Verdienstelijk regiedebuut schetst de ingrijpende zelfreflectie van een jonge Franse fotografe die zich, aan het werk in Afrika, het lot aantrekt van een probleemmoeder en gaandeweg niet alleen de moeder ondersteunt maar ook betrokken raakt bij het lot van illegale immigranten in Frankrijk. Gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van de regisseuse. TV5, 18.35-20.00u.

JCVD (Mabrouk El Mechri, 2008, België/Luxemburg/Frankrijk). In deze even originele als onevenwichtige film neemt de 47-jarige Belgische filmacteur Jean-Claude Van Damme, alias ‘Muscles from Brussels’, in de jaren tachtig en negentig B-filmgod, plaats in de biechtstoel. De verbleekte ster stoeit met zijn imago, filosofeert over zijn roem en toont dat hij iets meer kan dan slaan en schoppen. Van Damme speelt zichzelf, Jean-Claude Van Varenberg: een vermoeide spierbonk op zijn retour. RTL7, 20.30-22.20u.

The All Together (Gavin Claxton, 2007, Engeland). Martin Freeman (The Office) als tv-producent in richtingloze komedie waarin hij zijn onnozele vriend Bob vraagt op zijn huis te passen, waarna die allerlei vreemde types in zijn huis binnenlaat.RTL7, 22.20-24.00u.

Dragonfly (Tom Shadyac, 2002, VS). Ernstig, bovennatuurlijk psychologisch drama. Rouwende arts Kevin Costner wil zo graag zijn verongelukte vrouw Susanna Thompson terug dat hij boodschappen doorkrijgt van gene zijde, via stervende en dode patiënten in het ziekenhuis waar hij werkzaam is.BBC 1, 01.05-02.45u.

Informatief

Geheimnisse des ‘Dritten Reichs’: Hitler und die Frauen. Vijfde, voorlaatste deel van serie. Historici, psychologen en tijdgenoten buigen zich over de mythen en speculaties inzake het liefdesleven van de Duitse dictator. Eva Braun was niet de enige die daarin een rol speelde: hoewel Hitler niet tot liefde in staat was en alleen vrouwen verdroeg die onderdanig waren en hem nooit tegenspraken, waren er toch die verliefd op hem werden. Sommigen van hen pleegden zelfmoord; anderen deden een poging daartoe. Een van hen was de destijds zeventienjarige Maria Reiter. Een neef van haar vertelt nu voor het eerst over de affaire tussen zijn tante en de Führer.ZDF, 20.15-21.00u.

Altijd wat. Opinieprogramma met Ghislaine Plag. Vanavond: de top van het Katholiek Verbond voor Kinderbescherming (KVK) was al in 1958 op de hoogte van talrijke ontuchtzaken in internaten. Dat zou blijken uit onderzoek door NCRV-journalist Jeroen Kostense en archiefspecialist Eric Hennekam. Zij melden schriftelijk bewijs te hebben gevonden dat de kinderbescherming wist dat er seksueel misbruik plaatsvond binnen de instellingen. Ook zouden zowel de top van de katholieke kerk in Nederland als prominente leden van de Katholieke Volkspartij (KVP), onder wie de latere premier Victor Marijnen, van dat misbruik op de hoogte moeten zijn geweest.Ned.2, 21.05-22.00u.

Koppen XL: Prematuurtjes van amper 23 weken. Reportage over de afdeling neonatologie in een Brits ziekenhuis. Baby Simone is amper 23 weken en vecht voor haar leven. De kans dat ze het haalt, is klein: slechts 17 procent van de te vroeg geboren baby’s van haar leeftijd blijft in leven. En de overlevers kampen vaak de rest van hun leven met een of andere beperking. Op deze afdeling speelt elke dag dezelfde vraag: probeer je zulke kleine vroeggeborenen in leven te houden of laat je de natuur haar gang gaan? Elke ouder wil natuurlijk dat alles wordt gedaan wat nodig is om zijn of haar kind te redden, maar er is ook de vraag of dit nog medisch en ethisch verantwoord is.Eén, 21.25-22.00u.

Money: who wants to be a millionaire? Eerste aflevering van driedelige serie over onze verhouding tot geld. In dit eerste deel een aantal mensen die rijk willen worden. Met bijdragen van de Amerikaanse ‘wealth guru’s’ Robert Kiyosaki en T. Harv Eker, plus een aantal van hun Britse aanhangers. Zij menen dat iedereen rijk kan worden die zich daar helemaal voor inzet.BBC 2, 22.00-23.00u.

Amusement

The One show. Magazine, vanavond met actrice Penelope Keith, Dame Edna Everage en een man die elke brandweerauto in het land heeft gezien. Ook antwoord op de vraag waarom in het dorp Stilton de gelijknamige kaas niet gemaakt mag worden. BBC 1, 20.00-20.30u.

Arte Lounge. „Minder testosteron, meer romantiek: de redding van de Duitse hiphop komt van het platteland en heet Casper”, schreef Die Zeit. Casper (Benjamin Griffey, van oorsprong Amerikaan) rapt en zingt in het Duits en klinkt op zijn plaat XoXo evenveel indie als hiphop. Hij treedt vanavond op, evenals de Argentijnse klezmerklarinettist Giora Feidman, pianoduo Katia en Marielle Labèque en altviolist Nils Mönkemeyer.Arte, 23.05-00.05u.