S&P verlaagt kredietwaardigheid Rabobank - en vele anderen

Een vestiging van de Rabobank in Arnhem. Foto Flickr / Marketingfacts (CC)

Standard en Poor’s heeft vanavond de kredietwaardigheid van de Rabobank verlaagd van AAA naar een stabiele AA. Met de Rabobank is een hele lijst aan zeer grote banken verlaagd, na een aanpassing van S&P’s ratingcriteria.

De kredietbeoordelaar verklaarde vandaag dat het 37 van de grootste financiële instellingen van de wereld heeft getoetst aan de nieuwe criteria voor banken die op 9 november werden gepubliceerd. Onder de banken zijn grote spelers als Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Wells Fargo en Bank of America.

Ook Bank of China werd verlaagd van ‘A’ naar ‘A-’ en ook Barclays, HSBC, Lloyds en Royal Bank of Scotland kregen een kredietverlaging.

Een verlaging van de rating van de banken zou ervoor kunnen zorgen dat zij moeilijker geld kunnen lenen of uitlenen aan bedrijven of particulieren.

De complete lijst van de banken met door S&P verlaagde kredietwaardigheid is hier te lezen.

‘Rabobank blijft sterkste private bank’

De verlaging van de status van de Rabobank ging gepaard met een ‘stable outlook’, een stabiel vooruitzicht. Dat maakt dat de Rabobank er van alle verlaagde banken op de lijst van S&P nog steeds het beste voor staat.

Twitter avatar Schuldensuehner Holger Zschaepitz Little comfort for Rabobank after banishment from AAAparadise:S&P has awarded Rabobank highest rating of all 37 banks:AA with stable outlook

Bij de Rabobank brengt men snel naar buiten dat de bank de hoogst gewaardeerde private bank te wereld blijft, “ook bij de nieuwe rekenmethode.” Dat meldt de bankop haar website in een persbericht.

“Volgens de oude methode had de Rabobank een rating van AAA. De Rabobank blijft net als bij Moody’s, Fitch en DBRS de hoogst gewaardeerde private bank ter wereld. De Rabobank ziet in de nieuwe rating van S&P haar stabiliteit en sterke kredietwaardigheid herbevestigd.” - persbericht Rabobank

ING en ABN-Amro behielden hun huidige status. Ook andere grote Europese banken, als Deutsche Bank, Credit Suisse, BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generale en Commerzbank behielden hun status.

‘Dat Rabobank coöperatie is, kan ook negatief uitpakken’

Vorige maand liet kredietbeoordelaar Fitch al weten de Rabobank te gaan onderzoeken. Toen zei financieel redacteur van NRC Handelsblad Jeroen Wester dat ook Rabobank niet buiten schot hoeft te blijven in de onrust op de financiële markten.

“Dit is een direct gevolg van de onrust op de financiële markten. De perspectieven voor het bankwezen verslechteren wereldwijd, dus ook voor Rabobank. Het feit dat Rabobank een coöperatie is, kan in tijden van stress ook negatief uitpakken, omdat de bank minder snel toegang heeft tot kapitaal.

Het is wel een signaal dat zelfs de sterkste banken ter wereld last hebben van de crisis en daardoor minder krachtig worden.”

Nieuwe criteria, nieuwe ratings

De verklaring die S&P vanavond deed uitgaan, via Wall Street Journal:

“Standard & Poor’s Ratings Services today said it reviewed its ratings on 37 of the largest financial institutions in the world by applying its new ratings criteria for banks, which were published on Nov. 9, 2011. See the Ratings List for the ratings on these banks, their core and highly strategic subsidiaries, and other subsidiaries that we took rating actions on as a result of applying our new criteria to their parents. We will review all ratings that we placed on CreditWatch within 90 days.”

Meer onderpand voor leningen

Volgens Bloomberg kan de verlaging vooral voor Bank of America de druk opvoeren. Dat aandeel dook afgelopen jaar met 62 procent op de beurs van New York.

De op één-na-grootste kredietverstrekker van de Verenigde Staten waarschuwde vorige maand dat een verlaging van de kredietwaardigheid zou kunnen leiden tot miljarden dollars extra bij het oplopen van het onderpand voor leningen, en de toegang tot de kredietmarkt zou er door verkleinen.

    • Peter Zantingh en Peter van der Ploeg