Soedan zet Keniaanse ambassadeur het land uit na uitspraak rechter

Caption: A picture taken on October 30, 2011 shows Sudanese President Omar al-Bashir speaking to the press after a signing ceremony for the exploration of gold and associated minerals in Sudan by foreign investors and Arab countries in Khartoum. A Kenyan court on November 28, 2011 issued an arrest warrant for Sudan President Omar al-Bashir, wanted by the International Criminal Court on genocide charges, following a request by the International Commission of Jurists (ICJ). AFP PHOTO / ASHRAF SHAZLY De Soedanese president Omar al-Bashir tijdens een persconferentie in Khartoum op archiefbeeld. Foto AFP / Ashraf Shazly

Soedan heeft de Keniaanse ambassadeur opgeroepen om Khartoum te verlaten. De actie volgt op de uitspraak gisteren van een gerechtshof in Kenia, dat de aanhouding en overlevering aan het Internationale Strafhof (ICC) eist van de Soedanese president Omar al-Bashir, mocht hij het land ooit weer bezoeken. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteravond.

De woordvoerder tegenover Reuters:

“Soedan heeft de ambassadeur van Kenia in Khartoum op de hoogte gebracht van een 72-uurs termijn om het land te verlaten.”

Ook heeft Soedan zijn eigen gezant teruggetrokken uit Nairobi.

Bashir wordt door het ICC gezocht voor volkenmoord

Bashir wordt door het ICC gezocht voor volkenmoord, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de West-Soedanese regio Darfur. De Keniaanse afdeling van de Internationale Commissie van Juristen stapte vorig jaar naar de rechter nadat Bashir in Nairobi op bezoek was geweest en hem geen strobreed in de weg was gelegd. Kenia heeft wel het Statuut van Rome ondertekend waarmee het ICC werd opgericht.

Nicholas Ombija van het Hooggerechtshof verklaarde dat Kenia Al-Bashir een volgende keer moet arresteren om zijn respect voor de mensenrechten te tonen.

    • Marije Willems