Serviërs verwonden NAVO-troepen in Kosovo

De Servische opstandelingen in het noorden van Kosovo bedreigen de mogelijke toetreding van Servië tot de Europese Unie.

Twee Duitse NAVO-soldaten zijn neergeschoten en acht Oostenrijkse vredestroepen raakten gewond bij schermutselingen met Serven in het noorden van Kosovo. Het gevecht brak uit toen de NAVO-troepen een wegblokkering verwijderden, die de Serven in juli hadden opgeworpen om te voorkomen dat de regering van Kosovo grenspolitie naar het noorden kon sturen.

De Serven protesteren sinds de afscheiding van Kosovo van Servië in 2008 tegen de door etnische Albaniërs gedomineerde regering.

Westerse diplomaten waarschuwden dat de onrust Servië weleens haar officiële kandidatuur voor het lidmaatschap van de Europese Unie kan kosten. De EU zei al eerder dat Belgrado de relaties met Kosovo moet verbeteren om kans te maken op de kandidatuur. Daarover wordt op 9 december vergaderd.

Een woordvoerder van de NAVO-troepen in Kosovo zei dat de soldaten gewond raakten „door vuurwapens die de demonstranten gebruikten”. De Duitsers zijn niet dodelijk gewond: ze werden in armen en benen geraakt.

90 procent van Kosovo’s inwoners zijn etnische Albaniers. In slechts een klein gebied in het noorden, op de grens met Servië, is de meerderheid van de bevolking Servisch. (Reuters)