Rutte spreekt Obama in het Witte Huis: ‘oneens over ECB’

Rutte en Obama in de Oval Office.
Rutte en Obama in de Oval Office. Foto Reuters / Kevin Lamarque

Premier Rutte is momenteel in de Verenigde Staten, waar hij vanavond met president Obama sprak. De twee hebben onder meer de Europese schuldencrisis en de situatie in het Midden-Oosten besproken.

Obama wil meer actie van ECB, Rutte verdedigt Duitsland

In het gesprek van vanavond liet Obama weten dat de Europese Centrale Bank wat hem betreft het best de geldkraan kan openzetten om de schuldencrisis te bedwingen. Rutte liet naderhand weten wat zijn repliek was: hij koos het standpunt van Duitsland dat dat niet zomaar kan omdat inflatie dan op de loer ligt en het een verkeerd signaal afgeeft aan landen die moeten hervormen.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Obama heeft volgens Rutte zijn ongeduld laten blijken over de Eurocrisis. Rutte: “Ik heb gezegd dat geldpers aanzetten grote gevolgen heeft”

Rutte eerder vandaag in interview over dezelfde kwestie

Voor Ruttes ontmoeting met Obama sprak hij in een interview met de Wall Street Journal (foto) over de eurocrisis. Toen kwam hetzelfde meningsverschil naar boven. “Ik weet dat in de VS gezegd wordt: laat de Europese Centrale Bank het maar oplossen”, zei de premier, “maar dat zou twee dingen betekenen. Veel meer geld drukken houdt een groter risico op inflatie in en bovendien voelen Italië en Griekenland dan niet langer de noodzaak om te hervormen.” Rutte wees op wat de “druk op de markten” al voor elkaar gekregen heeft: nieuwe regeringen in Spanje, Italië en Griekenland.

“Ik zou erg graag sneller tot een oplossing komen”, zei Rutte toen hij gewezen werd op de traagheid waarmee beslissingen van de euroleiders tot stand lijken te komen, “maar ik denk echt dat er in de komende weken knopen doorgehakt worden. Er is geen simpele oplossing.”

‘Nederland is een belangrijke bondgenoot’

Obama kreeg vooraf een presentje van onze premier: het shirt van het Nederlands honkbalteam dat vorige maand wereldkampioen werd.

http://nos.nl/video/317924-rutte-praat-met-obama.html

De Amerikaanse president benadrukte bij aanvang dat Nederland een belangrijke bondgenoot is, vooral bij NAVO-operaties. Hij zei te hopen dat hij nog eens als president naar Nederland kan komen.

Eerste bezoek van Balkenende was in 2003

De vorige keer dat een Nederlandse premier voor het eerst op bezoek ging bij een Amerikaanse president was in september 2003, toen Bush Balkenende had uitgenodigd. Balkenende is meerdere malen op audiëntie geweest in Het Witte Huis.

Rutte zei vorige week al dat het belangrijkste doel van zijn bezoek het ‘benadrukken van de uitstekende transatlantische verhoudingen’ is. Hij zei ook heel sterk in de band met Amerika te geloven. Minister Rosenthal is meegereisd met de premier.

Meer foto’s van de ontmoeting tussen Rutte en Obama in onze In beeld.

    • Peter Zantingh