Rutte bezoekt voor het eerst Obama. Wat wordt er besproken?

Foto Reuters / Phil Noble

Vanmiddag rond half drie Amerikaanse tijd (half negen Nederlandse tijd) zal Obama premier Rutte en minister Rosenthal ontvangen in zijn Oval Office. Het is het eerste officiële bezoek van Rutte aan Obama. Wanneer is het bezoek een succes?

Rutte heeft Obama al eens eerder ontmoet, maar dit is toch echt de allereerste keer dat hij voet mag zetten in Obama’s werkkantoor. Het bezoek zal ongeveer een half uurtje duren. Maar wanneer mag onze premier eigenlijk op bezoek? Diplomatiek redacteur Juurd Eijsvoogel van NRC Handelsblad legt uit:

“Als er een nieuwe premier gekozen wordt in Nederland, moet deze altijd even op bezoek. Het bezoek heeft namelijk een belangrijke symbolische waarde. Daarbij is de VS een belangrijke bondgenoot en handelspartner van Nederland op het gebied van economie en veiligheid.”

Wat wordt er eigenlijk besproken tijdens zo’n eerste ontmoeting en wie zijn er precies bij aanwezig? Volgens Eijsvoogel zal vooral de schuldencrisis het gesprek overschaduwen:

“Ze gaan het natuurlijk over de eurocrisis hebben, maar ook over de ontwikkelingen in het Midden Oosten, de NAVO-top die in juni 2012 zal plaats vinden in Chicago. Minister Rosenthal is erbij, en ik vermoed ook de Nederlandse ambassadeur in Washington, Renée Jones-Bos. Hun tegenhangers zijn er waarschijnlijk ook bij.”

Bezoek Rutte aan Obama an sich al een succes

Wanneer is zo’n bezoek een succes? Eijsvoogel benadrukt dat het bezoek an sich al een succes is:

“Het gaat om het hebben van het bezoek zelf. Het is namelijk belangrijk dat Nederland af en toe vertegenwoordigd wordt in de VS. Je weet nooit wat we kunnen verwachten, maar de kans dat er iets mis gaat is waarschijnlijk nul. Zo’n bezoek is namelijk minutieus voorbereid.”

De vorige keer dat een Nederlandse premier voor het eerst op bezoek ging bij een Amerikaanse president was in september 2003, toen Bush Balkenende had uitgenodigd. In totaal is Balkenende meerdere malen op audiëntie geweest. De geruchtmakendste was toen hij met toenmalig minister Jaap de Hoop Scheffer mocht komen ontbijten:

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een achtergrondverhaal van correspondent Guus Valk over het bezoek van Rutte aan Obama. Of lees het artikel vanaf 14.00 uur in de digitale editie (alleen voor abonnees)

    • Judith Laanen