Regering Koeweit treedt af na aanhoudend protest

Oppositie en betogers krijgen vrij snel hun zin.

De minister-president van Koeweit en zijn regering hebben gisteren hun ontslag ingediend, na aanhoudende protesten van betogers en oppositieleden tegen de vermeende corruptie van de premier.

Tot dusver bleef het olierijke staatje Koeweit relatief rustig tussen de gewelddadige protesten in de rest van het Midden-Oosten. Maar de spanningen namen sterk toe toen eerder deze maand een groep parlementsleden een onderzoek naar premier sjeik Nasser al-Mohammad al-Sabah wilden instellen. Het verzoek werd afgewezen door het kabinet. De oppositie noemde de afwijzing in strijd met de grondwet en bestormde samen met betogers het parlement om het aftreden van de premier te eisen.

Die eis werd gister ingewilligd door sjeik Nasser. Op de staatstelevisie kondigde hij aan dat hij en zijn regering „besloten hebben om ons ontslag in te dienen om het nationale belang te dienen vanwege de gevaarlijke situatie die nu bereikt is”. (Reuters)