Rente Italië naar recordhoogte - hoogste stand sinds invoering euro

Bij een veiling van nieuwe Italiaanse staatsobligaties met een looptijd van drie jaar is de rente gestegen naar een recordhoogte van bijna acht procent. Als deze voor lange tijd aanhoudt wordt de schuldenlast voor Italië onhoudbaar en onbetaalbaar.

Met de veiling van nieuwe obligaties wil Rome 7,5 miljard euro ophalen. De hoge rente zorgt ervoor dat Italië steeds meer kwijt is aan het afbetalen van zijn schulden aan houders van de schuldenpapieren. De rente van 7,89 procent is de hoogste sinds de invoering van de euro in 2002, meldt persbureau Reuters. Een maand geleden betaalde Italië nog 4,93 procent rente voor deze schuldenpapieren.

Deze ontwikkeling zal waarschijnlijk de druk op de premier Mario Monti opvoeren, meldt persbureau AP. Die formeerde eerder deze maand een technocratische regering, na het aftreden van Silvio Berlusconi, die nieuwe ingrijpende bezuinigingsmaatregelen snel moeten doorvoeren om de Italiaanse economie uit het slop te halen.

Ondanks het aantreden van Monti en zijn zogeheten ‘professorenkabinet‘ zijn de financiële markten, gezien de recordrente, nog niet overtuigd van de ernst van de Italiaanse overheid om hervormingen en bezuinigingen door te voeren.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis