Protest bij Britse ambassade in Iran ten einde - Harde woorden van Britten

Een Iraanse demonstrant houdt een afbeelding van de Britse koningin Elizabeth omhoog om daarna te verscheuren. Tientallen studenten bestormden vandaag twee Britse ambassadegebouwen in Teheran. Groot-Brittannië houdt de Iraanse regering verantwoordelijk.
Een Iraanse demonstrant houdt een afbeelding van de Britse koningin Elizabeth omhoog om daarna te verscheuren. Tientallen studenten bestormden vandaag twee Britse ambassadegebouwen in Teheran. Groot-Brittannië houdt de Iraanse regering verantwoordelijk. Foto AP / Vahid Salemi

Het protest waarbij Iraanse studenten en burgers de Britse ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran binnenvielen en vernielingen aanrichtten, is ten einde. Dat meldt het semi-staatspersbureau Fars.

Er werden vandaag twee gebouwen van de Britse ambassade belaagd door Iraniërs die daarmee wilden protesteren tegen de zware sancties die Groot-Brittannië Iran oplegde naar aanleiding van het nucleaire programma. Toen veiligheidsdiensten de demonstranten een ultimatum stelden waarbinnen ze moesten vertrekken, trokken ze zich terug. Voor zover bekend zijn er geen Britse diplomaten gegijzeld of gekidnapped.

‘Dit heeft flinke consequenties’

Vanuit Groot-Brittannië klonk vanavond harde, afkeurende taal richting de Iraanse regering. Het land mag “serieuze consequenties” tegemoetzien na de bestorming van vandaag, zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague. Wat er gebeurd is, is een breuk met het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer en de Iraanse regering is daar verantwoordelijk voor, voegde hij daaraan toe.

Premier Cameron heeft een vergadering met het crisiscomité gepland om over het incident te spreken. Ook hij sprak van forse maatregelen tegen het Iraanse regime. De aanval noemde hij “buitensporig en niet te verdedigen”.

Groot-Brittannië wil de belangrijkste Iraanse diplomaat in Londen op het matje roepen.

‘De aanval was georganiseerd’

De aanval op de ambassades was georganiseerd, zei Thomas Erdbrink bij de NOS:

http://nos.nl/video/317915-thomas-erdbrink-bestorming-ambassade-was-georganiseerd.html

Wat er vandaag gebeurde

De Iraanse politie kwam vanmiddag voor het belangrijkste ambassadegebouw in aanvaring met de volhardende demonstrerende studenten die twee ambassadegebouwen waren binnengedrongen. Daar gooiden ze ruiten in, werden benzinebommen gegooid en staken ze de Britse vlag in brand. De politie gebruikte traangas om de menigte uiteen te drijven. Bij de schermutselingen zouden enkele studenten gewond zijn geraakt. Aan het eind van de middag kwamen via Fars berichten binnen over het opnieuw binnendringen van de ambassade door “studenten en gewone burgers”. De gouverneur van Teheran was ter plekke om de menigte tot bedaren te brengen.

Groot-Brittannië reageerde eerder vandaag al woedend op de incidenten: ze beschuldigden Iran ervan de veiligheid niet goed te hebben gewaarborgd en eisten dat er onmiddellijk iets aan gedaan werd.

    • Peter Zantingh