PowNews kiest voor 'de Braboneger' en Jossef

None

Weer is een onbekende die zijn eigen filmpjes op YouTube plaatste doorgedrongen tot de officiële media. Hij noemt zichzelf ‘de Braboneger’ en levert in plat Tilburgs, achter het stuur van zijn auto, commentaar op mensen die niet willen werken en dus ook geen belasting betalen.

Dat was koren op de molen van PowNews, dat al eerder in de rubriek De neger omdat het moet poogde met de zwarte stem des volks aan het allochtonenquotum van de publieke omroep te voldoen. Voor de zekerheid vroeg de redactie aan de kijkers of die zin hadden de Braboneger vaker terug te zien. Reken maar van yes!

En dus toog sterverslaggever Rutger Castricum met een bloemetje naar een troosteloze volkswijk van Tilburg om de 27-jarige nachtportier Steven Brunswijk te feliciteren met zijn benoeming tot parttime commentator van PowNews.

Gelijk het water door het Wilhelminakanaal stromen de meningen uit de mond van de nieuwe opinieleider: „Ik zeg het maar eerlijk: Guus Meeuwis, da’s gewoon een keigoeie vent.” En ook al zijn Sinterklaas en Zwarte Piet natuurlijk racistisch, je gaat ze niet een hoek geven of zo, want dat is niet leuk voor de kinderen.

De Braboneger heeft ook een broer, die nog net iets platter Brabants klapt: „Ze moeten gewoon die zwarte klauwen laten zweten, ik zeg dat gewoon, gewoon werken met uwe zwarte donder, zo simpel is het.”

Er is meer aan de hand dan de verdubbeling van twee types waar de PowNed-kijker zich superieur aan kan wanen: de al dan niet uit Maaskantje afkomstige Brabo en de knuffelallochtoon. Het lijkt wel of we dit jaar ineens een herwaardering zien van de nieuwe Nederlander, in media die wellicht ten onrechte voor rechts-populistisch werden versleten.

De Alkmaarsche Courant, onderdeel van de Telegraaf Media Groep, protesteerde met een hele voorpagina tegen de dreigende uitzetting van de 9-jarige Eritrese asielzoeker Jossef. Op Twitter vond de bij dit geval aansluitende column van Youp van ’t Hek brede bijval, onder de hashtag #wijwillenditnietmeer. Zelfs Dominique Weesie van PowNed beschreef de column van Youp in een tweet met de woorden „Hamer, spijker, kop.”

Het is wel cruciaal dat Jossef zo van roze koeken houdt, Mauro een PSV-supporter is en de Braboneger zich in zijn wereldbeschouwing nauwelijks onderscheidt van de gemiddelde Tilburgse kiezer van PVV of SP.

In de nieuwe mediarealiteit gaat de sympathie uit naar immigranten, op voorwaarde dat ze volledig geassimileerd zijn aan de Nederlandse normen en waarden. Die kunnen des te sterker collectief beleefd worden, als ze bevestigd worden door landgenoten van wie men dat kennelijk niet verwacht.

Het betekent wel dat Geert Wilders uit een iets ander vaatje zal moeten gaan tappen. Uitvreters uit Zuid- en Oost-Europa kunnen de wind van voren verwachten.

    • Hans Beerekamp