Pakistan boycot Afghanistan-top vanwege dodelijke NAVO-aanval

Pakistani students protest against NATO and United States in Lahore, Pakistan Tuesday, Nov 29, 2011. Pakistani officials say the country will boycott an upcoming meeting in Germany on the future of Afghanistan to protest a deadly attack by U.S.-led forces on its troops. (AP Photo/K.M.Chaudary) Pakistaanse studenten protesteren tegen de NAVO en de Verenigde Staten in de Pakistaanse stad Lahore. Foto AP / K.M.Chaudary

Pakistan gaat een vergadering in Duitsland over de toekomst van Afghanistan boycotten uit protest tegen de dodelijke NAVO-aanval afgelopen weekend. Dat zeggen Pakistaanse functionarissen. Bij de vergissingsaanval van de door de VS geleide troepenmacht kwamen 24 Pakistaanse soldaten om het leven.

Volgens de ambtenaren is de beslissing vandaag genomen tijdens een kabinetsvergadering in de Pakistaanse stad Lahore. Ze spraken op voorwaarde van anonimiteit, omdat ze niet bevoegd waren om te praten met de media voorafgaand aan een officiële aankondiging.

De beslissing illustreert de Pakistaanse woede over het incident zaterdag langs de grens tussen Afghanistan en Pakistan.

Volgens het Pakistaanse leger hebben Pakistaanse commandanten de NAVO tevergeefs verzocht de aanvallen te stoppen en zijn zij het slachtoffer geworden van “onverdiende agressie”. De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal meldde gisteren dat de Pakistanen zelf als eersten het vuur zouden hebben geopend.

De NAVO heeft het incident “tragisch” genoemd en gezegd dat het niet de bedoeling was om Pakistaanse militairen aan te vallen. De organisatie is nog bezig met een onderzoek naar de vraag waarom de bombardementen zijn uitgevoerd.

    • Marije Willems