Moody's: ook Nederland kan 'AAA' verliezen

Zelfs financieel sterke landen kunnen volgens kredietbeoordelaar Moody’s hun status verliezen. En de OESO vreest het komende jaar een verdere ontwrichting van de economie.

De kredietbeoordelingen van alle eurolanden lopen gevaar als de crisis voortduurt. Dat concludeert kredietbeoordelaar Moody’s vandaag. Dus ook financieel sterke landen als Nederland en Duitsland kunnen hun AAA-rating verliezen, zo waarschuwt Moody’s.

Volgens Moody’s is de eurozone op een kruispunt aangekomen. Politici en beleidsmakers moeten kiezen voor verdere Europese integratie of anders het – gedeeltelijk – uiteenvallen van de eurozone accepteren. De beoordelaar zegt nog steeds te verwachten dat de monetaire unie de crisis zal overleven. Maar de kans dat meerdere eurolanden failliet gaan, is volgens Moody’s toegenomen.

Ook de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bracht gisteren in zijn tweejaarlijks verslag een pessimistische boodschap. „Beleidsmakers over de hele wereld moeten zich op het ergste voorbereiden nu de economische impact van de Europese schuldencrisis de gehele ontwikkelde wereld bedreigt”, schrijft de OESO in zijn Economic Outlook voor 2012. Het aanhoudende falen van EU-leiders om de schuldencrisis het hoofd te bieden, heeft ertoe geleid dat de crisis zich heeft verspreid van Griekenland naar het veel grotere Italië. Volgens de OESO kan dit de economie verder ontwrichten en leiden tot „zeer verwoestende resultaten”.

In het verslag adviseert de OESO met klem om het Europese noodfonds te versterken en dringt de organisatie er bij de ECB op aan om meer te doen om de crisis te bezweren. De eurozone is volgens de OESO in een recessie beland, met krimpcijfers in het vierde kwartaal en het eerste kwartaal van 2012. (NRC)