Mondialiseren én demondialiseren

le chemin de l'esperance van Stephane Hessel

De 93-jarige oud-verzetsheld en oud-ambassadeur Stéphane Hessel schreef al het pamflet Neem het niet!, waarin hij ageerde tegen de groeiende kloof tussen arm en rijk. In De weg van de hoop, dat half december zal verschijnen, pleit hij samen met Edgar Morin voor een einde van de oppervlakkigheid en verspilling.

Meer dan 2,1 miljoen exemplaren zijn er in Frankrijk verkocht van Indignez- vous! (in het Nederlands vertaald als Neem het niet!) en nog eens één miljoen buiten de Franse grenzen. Vierendertig vertalingen zijn er inmiddels verschenen van het kleine boekje dat in staat blijkt jongeren in vele landen te mobiliseren: de ‘verontwaardigden’ (les indignés) is een begrip geworden.

De agenda van de 93-jarige oud-ambassadeur, oud-verzetsstrijder en oud-gedeporteerde, schrijver en dichter Stéphane Hessel lijkt dan ook op die van een popster. Overal roept hij zijn toehoorders op hun stem te verheffen en te protesteren tegen de groeiende kloof tussen arm en rijk, de miserabele toestand van migranten in Europa en de teloorgang van de planeet, om maar een paar zaken te noemen. Zolang zijn benen hem willen dragen en zijn geest nog helder is, reist hij de wereld rond, verklaarde hij onlangs in Zweden.

Het enorme succes van zijn pamflet in Frankrijk en daarbuiten is waarschijnlijk mede te danken aan zijn heldere en toegankelijke taal evenals aan de gestructureerde gedachtengang – orde in de chaos. Inmiddels is ook Engagez- vous! verschenen, een interviewboek met Hessel, en zijn autobiografie in diverse delen, Tous comptes faits…ou presque.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 25 november 2011, pagina 6. Abonnees kunnen de hele recensie hier lezen.

    • Margot Dijkgraaf