Misbruik Kerk al in jaren vijftig bekend

Dat blijkt uit een brief uit 1954 die door leidinggevenden van alle internaten moest worden voorgelezen.

De Rooms-Katholieke Kerk was al in de eerste helft van de jaren vijftig van kindermisbruik in internaten op de hoogte. In 1954 schreef Canisius, de algemeen overste van de fraters van Tilburg, in een nieuwsbrief: ‘Mannen wees toch voorzichtig in de omgang met kinderen en maak jezelf niet voor een heel leven ongelukkig. Houd je handen thuis.’ De brief is in het bezit van RTL Nieuws.

De Kerk heeft altijd beweerd niet op de hoogte te zijn van het misbruik. Canisius spreekt expliciet over seksueel misbruik. ‘De laatste jaren komt ontucht met kinderen frequenter voor dan vroeger’, stelt hij in de brief. In de aanhef staat dat de brief moest worden voorgelezen door de leidinggevenden van de internaten. Daarna moest hij achter slot en grendel worden opgeborgen. (Novum)