Griekenland krijgt de volgende tranche van acht miljard

Het hoofdkwartier van de EU in Brussel, vanavond. Op de voorgrond de Spaanse minister van Financiën Elena Salgado. Op de achtergrond de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos. Foto AFP / John Thys

De ministers van Financiën van de eurozone zijn akkoord met het overmaken van de volgende tranche noodhulp van acht miljard euro aan Griekenland. Dat meldt persbureau AP.

Vanmiddag en vanavond zijn de ministers bij elkaar in Brussel om de schuldencrisis in de eurozone te bespreken. Volgens door AP aangehaalde anonieme bronnen is inmiddels overeengekomen dat het volgende deel van de lening, hard nodig omdat Griekenland anders nog voor de kerstdagen failliet gaat, overgemaakt wordt. Het geld maakt deel uit van een eerder toegezegd financieel noodpakket van 110 miljard euro.

De EU had eerder als voorwaarde gesteld dat alle leiders van de grote Griekse politieke partijen schriftelijk verklaarden zich in te zetten voor de strenge bezuinigingen die doorgevoerd moeten worden in het land. Die verklaringen kwamen er. Eerder vanavond zei de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos al dat zijn land aan alle gestelde voorwaarden voldoet.

Morgen komen de 27 ministers van Financiën van de EU, de zogenaamde Ecofin, bij elkaar.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Peter Zantingh