Lijfarts Michael Jackson krijgt vier jaar celstraf

Conrad Murray.
Conrad Murray. Foto AFP / Robyn Beck

Conrad Murray, de lijfarts van de in 2009 overleden King of Pop Michael Jackson, krijgt een gevangenisstraf van vier jaar. Dat is de maximale straf die hij opgelegd kon krijgen.

Murray werd eerder deze maand schuldig bevonden aan onvrijwillige doodslag door de toediening van een overdosis van het verdovingsmiddel propofol. Jackson overleed in 2009 aan de gevolgen hiervan. Murray gaf eerder toe dat hij het middel aan de zanger heeft gegeven, om hem af te helpen van zijn slapeloosheid. Murray beweerde aanvankelijk dat Jackson zelf de overdosis heeft ingenomen. Hij trok deze verklaring later in.

Mogelijk niet hele straf uitzitten

Murrays advocaten hadden een voorwaardelijke straf bepleit, omdat de arts al genoeg zou zijn gestraft nu hij moet leven met het feit dat hij schuldig is bevonden aan de dood van Jackson. De kans bestaat dat Murray wegens overbevolkte gevangenissen slechts de helft van zijn straf hoeft uit te zitten.

Of de arts een schadevergoeding aan de kinderen van Jackson moet betalen, wordt later door de rechter bepaald. De aanklagers eisten een vergoeding van honderd miljoen dollar.

Rechter: medische waanzin

De rechter noemde het voorschrijven van grote doses propofol “medische waanzin”. Ook zei hij dat de arts het vertrouwen van Jackson “vreselijk heeft beschaamd”. De familie laat in een verklaring weten niet uit te zijn op wraak. “Michael komt toch nooit meer bij ons terug.”

Aanklagers in het proces schilderden Murray af als een roekeloze arts die Jackson achterliet terwijl hij onder de invloed was van propofol. De advocaten van Murray verdedigden hem door te stellen dat Jackson drugsverslaafd was en zichzelf de dodelijke dosis toediende toen Murray hem alleen liet.

Een lijkschouwer verklaarde echter dat het onwaarschijnlijk is dat Jackson zelf propofol heeft genomen. Hij achtte het waarschijnlijker dat Murray de overdosis verstrekte aan de zanger, nadat hij verkeerd had ingeschat welke dosis van het medicijn genoeg zou zijn om Jackson te behandelen voor zijn slapeloosheid.