Ledenraad Ajax wil af van raad van commissarissen

De raad van commissarissen van Ajax is verder onder druk gekomen nadat de ledenraad gisteren een gebrek aan vertrouwen heeft uitgesproken in de vijf leden: president-commissaris Steven ten Have, Paul Römer, Marjan Olfers, Edgar Davids en Johan Cruijff.

Cruijff liet via ledenraadslid Keje Molenaar doorschemeren gehoor te willen geven aan de oproep om af te treden als de anderen dat ook doen. Ten Have en de drie andere commissarissen beraden zich nog op stappen. Zij zijn in conflict geraakt met Cruijff, met name door hun voorgenomen aanstelling van algemeen directeur Louis van Gaal zonder medeweten of instemming van Cruijff.

Ten Have was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. Commissaris Paul Römer spreekt van een „ingewikkelde kluwen van oorzaak en gevolg” en vraagt namens de raad van commissarissen „tijd om te overzien wat er gisteren besloten is”. Het was vanochtend nog niet tot een overleg gekomen tussen de vier commissarissen, zei hij.

De ledenraad sprak gisteren in grote meerderheid „teleurstelling” uit dat de in juli dit jaar geïnstalleerde raad van commissarissen „er niet in is geslaagd om in collegiale zin de belangen van Ajax te behartigen”. De ledenraad is de vertegenwoordiging van de vereniging Ajax, grootaandeelhouder van de beursgenoteerde onderneming Ajax NV. In die hoedanigheid kan hij aansturen op het vertrek van de voltallige raad van commissarissen.

Het draagvlak binnen de diverse geledingen van de club (jeugdtrainers, supporters en nu ook de ledenraad) voor de raad van commissarissen is tot een dieptepunt gedaald. Zondag schaarden tien jeugdtrainers zich achter een juridische procedure die Cruijff wil voeren tegen de benoeming van Van Gaal, ad-interim algemeen directeur Martin Sturkenboom en technisch directeur Danny Blind.

Met het vrijwillig aftreden van de raad van commissarissen zou Ajax de benoeming van een nieuwe raad in eigen hand houden. De voorgenomen benoeming van Van Gaal, twistpunt in de crisis, komt niet direct in gevaar als de raad van commissarissen aftreedt. Een nieuwe RvC, of een succesvolle juridische procedure van Cruijff cum suis, kan dat wél blokkeren of herroepen.

Bloedgroepenstrijd bij Ajax woekert voort: pagina 30-31