Lastige plak worst afgesneden

Voorzitter Rob Been van de ledenraad na een urenlange vergadering in de Arena. „Dit gaat je niet in de koude kleren zitten.”

Nederland, Amsterdam, 28-11-2011. Ledenraadvergadering bij Ajax. De ledenraad heeft de Raad van Commisarissen gevraagd op te stappen (incl Cruijff). Op foto: Keje Molenaar, Lid ledenraad en voorzitter Verzoeningscommissie. Foto: Olivier Middendorp

Bij Ajax is gisteravond „een heel moeilijk plak van de worst afgesneden”, zegt ledenraadsvoorzitter Rob Been junior kort na middernacht tijdens een sober gestemde persconferentie in de Arena. „Met een heel bot mes. Maar we hebben dat op een elegante wijze proberen te doen.”

De ledenraadsvergadering van Ajax heeft gisteren, zo bleek later, met een meerderheid van 17 tegen 5 verzocht de voltallige raad van commissaris uit eigen beweging terug te treden. „Voor alle betrokken personen is dit heel moeilijk”, zegt Been tijdens zijn derde persconferentie in twee weken over dit onderwerp. Het was een „hele moeilijke vergadering” waarop een besluit werd genomen dat „je niet in de koude kleren gaat zitten”, aldus Been junior.

Woordvoerder Sander (zonder achternaam) heeft namens supportersvereniging AFCA vóór de vergadering een petitie aangeboden aan de ledenraad. Hij werkt daarna op het parkeerdek van de Arena routinematig de cameraploegen af. „Oké, nu nog Nieuwsuur. Waar is Nieuwsuur?”

Sander en zijn collega-supporters hebben zich voor aanvang van de ledenraadsvergadering voor de slagboom bij de Amsterdam Arena verzameld, om hun steun te betuigen aan het kamp-Cruijff. Ze verwelkomen bekende Cruijffgezinde ledenraadsleden als Aron Winter en Keje Molenaar met luid gejuich.

Medestanders van president-commissaris Steven ten Have zijn er ook in de ledenraad, maar zij hebben hun voorkeur nooit in het openbaar kenbaar gemaakt. Dat lijkt wel zo verstandig, want ook zij moeten met hun auto deze maandagavond door een haag van mensen.

Daarna blijft het ruim vier uur stil, op het knalvuurwerk na van afdruipende supporters rondom het stadion. Journalisten van ochtendkranten bereiden zich voor op stukken met een open einde.

Jaap de Groot, chef sport van De Telegraaf, zegt even na elf uur in het tv-programma Pauw & Witteman dat de raad van commissarissen zal worden verzocht in zijn geheel op te stappen. De Groot, al ruim dertig jaar spreekbuis van Cruijff, krijgt een uur later gelijk.

Rond middernacht is de vergadering ten einde. De ledenraadsleden lopen zwijgend naar hun auto’s op het parkeerdek. Erelid Sjaak Swart zegt niets. Keje Molenaar staat wel de pers te woord. Dat doet hij tot ongenoegen van raadslid Marc Stuut, die hem in het voorbijgaan herinnert aan de afspraak om het woord te laten aan ledenraadsvoorzitter Rob Been.

Maar Molenaar kan deze „goede zaak voor Ajax” niet langer voor zich houden. Hij spreekt van een „hele principiële en fundamentele beslissing”. Zijn optimisme laat zich niet temperen door het verzoek aan Cruijff om ook af te treden.

„Johan had met dit scenario rekening gehouden. Dat was geen enkel probleem”, stelt Keje Molenaar, na even daarvoor telefonisch contact gehad te hebben met Johan Cruijff. Die is deze avond in zijn woonplaats Barcelona achtergebleven. Molenaar kan zich „niet voorstellen dat de commissarissen per se willen blijven zitten”.

Keje Molenaar, lid van de voordrachtscommissie van de huidige raad van commissarissen, zegt alle vertrouwen te hebben in de te vormen bestuursraad. Die moet straks eventueel een nieuwe raad van commissarissen samenstellen. „Anders dan mijn eigen keuze, die heel fout was, denk ik dat deze mensen in staat zullen zijn goede commissarissen voor Ajax te vinden.”

President-commissaris Ten Have heeft gisteravond aan ledenraadsvoorzitter Been laten weten „er een nachtje over te willen slapen of nadenken”, zo stelt de ledenraadsvoorzitter na de vergadering. Vanochtend is Ten Have niet bereikbaar voor commentaar.

Ajax-commissaris Paul Römer spreekt vanochtend desgevraagd van een „ingewikkelde kluwen van oorzaak en gevolg” en vraagt namens de raad van commissarissen „tijd om te overzien wat er gisteren besloten is”. Het is nog niet tot een vergadering gekomen. „We hebben ook nog maatschappelijke functies die tijd vragen”, aldus omroepdirecteur Römer

    • Bart Hinke