Kremlin blokkeert tegengeluid oppositie

Vijf dagen voor de Russische parlementsverkiezingen heeft de voorzitter van de Centrale Kiescommissie, Vladimir Tsjoerov, het uitzenden van campagnespotjes van enkele van de zes oppositiepartijen op de staatstelevisie verboden, zonder daartoe gerechtigd te zijn.

Het gevolg is een muiterij onder de mediaspecialisten van de werkgroep van de Kiescommissie, die die spotjes moet beoordelen. Zij hebben de benadeelde partijen aangeraden naar de rechter te stappen.

Tsjoerov heeft op eigen gezag campagnespotjes van Jabloko, Rechtvaardig Rusland en de LDPR van Vladimir Zjirinovski verboden, omdat die zouden aanzetten tot extremisme en kritiek leveren op andere partijen.

Maar volgens de Russische wet kunnen alleen de politie of het OM zo’n verbod instellen, nadat hun door de Kiescommissie is verzocht zo’n aantijging te onderzoeken.

Toen geschrokken leden van de Kiescommissie de mediaexperts alsnog vroegen de spotjes te bestuderen op strafbare feiten, weigerden die dat uit protest. Volgens anonieme bronnen handelde Tsjoerov op bevel van het Kremlin.

Op een van de spotjes beschuldigt Rechtvaardig Rusland de regering ervan de kosten voor gas en licht meer te verhogen dan de pensioenen. Die uitlating was voor Tsjoerov genoeg om het spotje te verbieden, omdat het zou aanzetten tot haat tegen de verantwoordelijken voor die tariefverhoging.

Bij Jabloko was de uitlating „Heeft u genoeg van groente, kies dan Jabloko” aanleiding voor een verbod. ‘Groente’ is in de volksmond de bijnaam voor de hoge ambtenaren van premier Poetin.

Regeringspartij Verenigd Rusland, die er in de peilingen zeer slecht voorstaat, mag in haar spotjes haar tegenstanders daarentegen voluit zwartmaken. Waarnemers gaan bovendien nu al uit van een grote stembusfraude, aanstaande zondag.

    • Michel Krielaars