Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwt VS

Caption: Spectators watch from atop the dome as the Capitol Christmas Tree is hoisted into position at the US Capitol in Washington, DC, November 28, 2011 The gigantic Sierra white fir from California?s Stanislaus National Forest, will be decorated with more than 10,000 LED lights and some 2,000 handmade ornaments. The lighting ceremony for the 47th Capitol Christmas tree will take place on December 6, led by House Speaker John Boehner ,R-Oh and will be lit up every night through Jan. 1. AFP PHOTO/Jim WATSON
Caption: Spectators watch from atop the dome as the Capitol Christmas Tree is hoisted into position at the US Capitol in Washington, DC, November 28, 2011 The gigantic Sierra white fir from California?s Stanislaus National Forest, will be decorated with more than 10,000 LED lights and some 2,000 handmade ornaments. The lighting ceremony for the 47th Capitol Christmas tree will take place on December 6, led by House Speaker John Boehner ,R-Oh and will be lit up every night through Jan. 1. AFP PHOTO/Jim WATSON Het Capitool in Washington, waar net de zogeheten Capitol Christmas Tree wordt geplaatst. Dit is ook de plek waar vorige week de onderhandelingen tussen de Republikeinen en Democraten mislukten over het terugdringen van de overheidsuitgaven. Kredietbeoordelaar Fitch vaardigde daarom gisteren een negatief advies uit over de Amerikaanse kredietwaardigheid. Foto AFP / Jim Watson

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de verwachting voor de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten gisteren verlaagd naar negatief. De beoordelaar waarschuwt dat Washington’s hoge schuldniveau en de zorgwekkende economische vooruitzichten de topkredietstatus van het land in gevaar kunnen brengen.

Het kredietbureau herbevestigde de triple-A-status van de VS, maar benadrukte dat de hoge overheidsschulden mogelijk een niveau kunnen bereiken, waardoor deze topstatus van het land onder druk komt te staan en Washington mogelijk niet adequaat zou kunnen reageren op economische en financiele crises in de toekomst.

Fitch geeft de VS tot 2013 de tijd om met een “geloofwaardig plan” te komen om de groeiende staatsschuld aan te pakken, anders dreigt een afwaardering.

Obama: EU moet snel in actie komen, VS heeft last

Obama zei gisteren dat de Europese Unie snel actie moet ondernemen om de schuldencrisis te bezweren omdat de Amerikaanse economie daar last van heeft. Hij zei dat na een overleg met de voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy, en José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, in Washington.

    • Marije Willems