Kortkolom sport

Bauke Mollema (Rabo) wielrenner van het jaar

Den Bosch. Bauke Mollema is voor het eerst in zijn loopbaan verkozen tot Nederlands wielrenner van het jaar. De 25-jarige Groninger is opvolger van Robert Gesink, die de afgelopen drie jaar de Gerrit Schulte Trofee won. Mollema eindigde in de Ronde van Spanje als vierde en hij won daar de puntentrui. In de Tour finishte hij in een etappe als tweede. Hij eindigde als tweede in de Ronde van Castilië en Leon. Bij de vrouwen ging de prijs voor het zesde jaar op rij naar Marianne Vos. Ze werd wereldkampioene veldrijden en op de baan. Bij de WK op de weg won Vos zilver. De prijs voor grootste belofte, de Gerrie Knetemann Trofee, ging naar veldrijder Lars van der Haar. De 20-jarige Raborenner won NK, EK en WK bij de beloften. Joop Zoetemelk kreeg de Peter Post Carrièreprijs. Nederlands beste renner ooit won in de jaren zeventig en tachtig onder meer de Tour en de Vuelta. Hij werd ook olympisch kampioen en wereldkampioen. (Novum)

Krajicek in top-100, dus zeker van ‘Melbourne’

Rotterdam. Michaëlla Krajicek keert terug in de top-100 op de wereldranglijst. De 22-jarige tennisster steeg dankzij haar halvefinaleplaats in het Japanse Toyota van de 107de naar de 95ste plaats. Ze is nu zeker van deelname aan de Australian Open begin volgend jaar. Arantxa Rus blijft de hoogst geklasseerde Nederlandse op de 82ste plaats. Bij de mannen heroverde de Zwitser Roger Federer, dit weekend winnaar van het officieuze WK in Londen, de vierde plaats op de Schot Andy Murray. Robin Haase blijft de enige Nederlandse man in de top honderd. Hij staat net als vorige week 45ste. (Novum)

Trapattoni (72) langer bondscoach Ierland

Dublin. Giovanni Trapattoni blijft nog zeker twee jaar bondscoach van Ierland. De 72-jarige Italiaan loodste de Ieren naar het EK van volgend jaar in Polen en Oekraïne en wordt daarvoor beloond met een nieuw contract. De oud-trainer van onder meer Inter, Milan, Juventus en Bayern München is sinds 2008 werkzaam in Ierland, dat zich onder Trapattoni voor het eerst sinds tien jaar voor een eindtoernooi plaatste. (Novum)

Celstraf geëist tegen Gerndt van FC Utrecht

Utrecht. De Zweedse voetballer Alexander Gerndt van FC Utrecht hangt een celstraf boven het hoofd. De officier van justitie in de Zweedse stad Helsingborg wil dat de spits van de eredivisieclub voor drie maanden in de gevangenis belandt. Hij wordt beschuldigd van mishandeling van zijn ex-vrouw. Op 13 december doet de rechter uitspraak. (Novum)

Fin Raikkonen keertbij Lotus terug in F1

Helsinki. Kimi Raikkonen maakt volgend seizoen zijn rentree in de Formule 1. De nu 31-jarige wereldkampioen van 2007 heeft een contract voor twee jaar getekend bij Lotus Renault. Raikkonen, die in totaal achttien GP’s won en 62 keer het podium haalde, was de afgelopen twee seizoenen actief als rallycoureur. Bij Renault vervangt Raikkonen de van een zwaar rallyongeluk herstellende Pool Robert Kubica. (Novum)

Mede-oprichter Head van Williams weg uit F1

Londen. Medeoprichter Patrick Head van Williams stapt uit de Formule 1. De 65-jarige Brit stopt als hoofdtechnicus en gaat zich bezighouden met de ontwikkeling van hybride aandrijfsystemen bij Williams. Head was in 1977 samen met naamgever Frank Williams medeoprichter van de renstal. Sindsdien was hij actief in de Formule 1, waar Williams zeven wereldtitels en negen constructeurstitels won. (Reuters)