Kortkolom buitenland

Verkiezingen in Congo verlengd na chaos

Kinshasa. De Congolese kiescommissie heeft de verkiezingen met een dag verlengd na geweld en vermiste stembiljetten. Daarmee probeert de kiescommissie onrust te voorkomen. Gisteren vielen vijf doden in de zuidoostelijke stad Lumumbashi, waar gewapende mannen het vuur openden op een vrachtwagen die stembussen vervoerde. Het hoofd van de VN-vredesmissie zei dat hij berichten kreeg dat twee stembureaus in de provincie Katanga in brand waren gestoken. Het verkiezingsmateriaal arriveerde gisteren vaak te laat en soms helemaal niet. De verspreiding van de stembiljetten en stembussen had vertraging opgelopen door de regen en door afgelegen stembureaus. De verkiezingen zijn een race tegen de klok, aangezien het mandaat van president Joseph Kabila volgende week eindigt en er geweld kan uitbreken als hij langer aanblijft. (AP)

Raketten uit Libanon afgeschoten op Israël

Jeruzalem. Voor het eerst in drie jaar zijn vanochtend vanuit Zuid-Libanon enkele raketten op Israël afgeschoten, zo maakte het Israëlische leger bekend. Het leger antwoordde met artilleriesalvo’s. Aan geen van beide zijden van de grens zijn schade of slachtoffers gemeld. Welke organisatie de raketten heeft afgevuurd was niet meteen bekend. Hezbollah heeft sinds het einde van de oorlog met Israël in 2006 voorzover bekend geen raketten afgeschoten. Maar kleine Palestijnse of met Al-Qaeda verbonden groepen hebben enkele malen uit Libanon raketten afgevuurd. (AP)

Ex-oppositieleider Libië achter moord

Tripoli. Een inmiddels vervangen Libische interim-vicepremier, Ali al-Essawi, is verantwoordelijk voor de moord op de rebellencommandant generaal Abdel Fattah Younes in juli. Dat heeft de Nationale Overgangsraad gisteren gezegd. Voordat hij overliep naar de rebellen was Younes een vertrouweling van toenmalig Libisch leider Gaddafi. Van het begin af aan was duidelijk dat Younes door de eigen zijde was vermoord. Essawi trad begin dit jaar op als de facto minister van Buitenlandse Zaken van de Overgangsraad om in het buitenland steun te werven voor de rebellen. Hij zou zijn gearresteerd. (Reuters, AP)

Anders Breivik was ontoerekeningsvatbaar

Oslo. Anders Behring Breivik, de 32-jarige Noor die op 22 juli bij aanslagen in Oslo en op het eiland Utøya 77 mensen doodde, was op het moment van zijn daad niet toerekeningsvatbaar. Dat is volgens de Noorse krant Verdens Gang de conclusie van het psychiatrisch rapport dat is gemaakt in opdracht van de rechtbank. De psychiaters hebben 36 uur met Breivik gesproken en de videobeelden van de politieverhoren bestudeerd. Breivik noemt zichzelf de bevelhebber van een Noorse verzetsbeweging die strijdt tegen multiculturalisme, maar er zijn geen aanwijzingen gevonden voor het bestaan van zo’n beweging. (AFP, AP)

Emiraten verlenen vijf activisten gratie

Dubai. De Verenigde Arabische Emiraten hebben gisteren vijf activisten gratie gegeven en vrijgelaten die de dag tevoren tot drie jaar gevangenisstraf waren veroordeeld wegens belediging van de leiders van de Emiraten. De vijf werden in april opgepakt op beschuldiging van verstoring van de openbare orde. Ze hadden een petitie op internet ondertekend waarin politieke hervormingen werden geëist, waaronder vrije parlementsverkiezingen. Nu is er alleen een adviesraad en politieke partijen zijn verboden. De vijf, onder wie de prominente blogger Ahmed Mansour, zijn vrijgelaten. Mansours blog is geblokkeerd. (Reuters, AP)