Kortkolom binnenland

Tbs’er zou meisje hebben verkracht

Rotterdam. Een tbs’er zou zaterdag in Doesburg een minderjarig meisje hebben verkracht, waarna hij zelfmoord pleegde. Dat heeft de politie Gelderland-Midden vanmorgen bekendgemaakt. De 46-jarige man zou het meisje hebben gedrogeerd, maar zij wist te ontkomen en alarmeerde de politie. Toen die bij het huis arriveerde, had de man al zelfmoord gepleegd. Hij was een vriend van de moeder van het meisje. De tbs van deze man was voorwaardelijk beëindigd en hij woonde zelfstandig, maar stond nog wel onder toezicht van de reclassering. Voorwaardelijke beëindiging, uitgesproken door een rechtbank, is de laatste fase van een tbs-behandeling, die gericht is op terugkeer in de samenleving. De man is in 1999 veroordeeld door de rechtbank in Rotterdam voor een zedendelict en vrijheidsberoving. Het toenmalige slachtoffer was een volwassen vrouw. Politie en OM zetten het onderzoek naar de gedragingen van de man voort, ook al is de verdachte overleden. (NRC)

‘Ganzen groot risico veiligheid Schiphol’

Rotterdam. De vliegveiligheid boven Schiphol is in gevaar door een sterke toename van het aantal ganzen rondom de luchthaven. Dat meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De raad ging over tot onderzoek na een noodlanding van een vliegtuig van Air Maroc in juni 2010, na een botsing met ganzen. Het risico op aanvaringen moet „snel en fors” worden verminderd, aldus de raad. Minister Schultz (Infrastructuur en Milieu, VVD) moet de leiding nemen, vindt hij. (NRC)

Grote vondst illegaal vuurwerk in woning

Rotterdam. De politie heeft gisteren in Rotterdam circa achthonderd kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Het in veertig dozen verpakte vuurwerk – afkomstig uit Polen – lag opgeslagen in een woning in de wijk Lombardijen. Buurtgenoten hadden het sier- en knalvuurwerk gezamenlijk ingekocht om het tijdens de jaarwisseling af te steken. De politie kwam de partij op het spoor na een tip, ook gisteren, via Meld Misdaad Anoniem. De bewoner van het huis moet zich op een later tijdstip voor de rechter verantwoorden. (NRC)

Vermiste Limburger dood aangetroffen

Rotterdam. Een 29-jarige man uit het Limburgse Schinveld die sinds deze zomer werd vermist, blijkt op 6 augustus te zijn doodgeschoten in een woning in Duitsland. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Maastricht gisteren bekendgemaakt. Het gaat om de Iraakse Nederlander Mouhammed Al Jader. De politie trof zijn lichaam aan in België na een tip van een verdachte, een 52-jarige Nederlander die in België woont. De politie verdenkt hem van het wegmaken van het lichaam. Ook een 57-jarige Nederlandse, woonachtig in Duitsland, is gearresteerd op verdenking van betrokkenheid. Politie en justitie in Nederland, België en Duitsland bepalen nog wie de zaak inhoudelijk gaat behandelen. (NRC)

Aviodrome failliet, maar nog niet gesloten

Rotterdam. Themapark Aviodrome in Lelystad is gisteren failliet verklaard door de rechtbank in Haarlem. Aviodrome, een lucht- en ruimtevaartmuseum, is in gesprek met verschillende partijen over een overname. In de tussentijd blijft het museum open voor publiek. „De gesprekken zijn hoopvol”, zegt een woordvoerder van Aviodrome . „Voor het einde van jaar hopen we een oplossing te vinden.” De publiciteit rondom het faillissement heeft voordelen: in het afgelopen weekeinde werden enkele honderden meer bezoekers verwelkomd dan normaal. (NRC)