Koning Bahrein vervangt veiligheidschef na rapport marteling

Koning Hamad bin Isa al-Khalifa van Bahrein heeft zijn veiligheidschef vervangen naar aanleiding van het rapport dat vorige week verscheen waarin werd geconcludeerd dat de Bahreinse autoriteiten marteling en excessief geweld hebben gebruikt tegen gedetineerden die gevangen zijn gezet tijdens de opstand in het land.

Uit het onderzoek blijkt dat de Golftroepen, die half maart het land binnenvielen, geen mensenrechten hebben geschonden. De militairen werden ingezet om de koning van Bahrein bij te staan omdat de protesten tegen zijn regime aanhielden. De sji’itische inwoners van het kleine oliestaatje kwamen in opstand tegen het regime van de heersende soennitische minderheid.

Bij gevechten tussen veiligheidsdiensten en betogers zijn in Bahrein 35 doden gevallen, van wie vijf door marteling, zo blijkt uit het onderzoeksrapport. Er is geen bewijs gevonden dat de onrust in Bahrein iets te maken heeft met Iran, zoals vaker is beweerd.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Marije Willems